Sen 1 maj 2022 krävs förarbevis för att köra vattenskoter. Nu väntar hårdare kontroller.
Sen 1 maj 2022 krävs förarbevis för att köra vattenskoter. Nu väntar hårdare kontroller. Bild: Ulf Blomgren

Hårdare kontroll av förarbevis för vattenskoter

Sen 1 maj i år krävs det ett förarbevis för att köra vattenskoter. Denna vecka genomför därför Kustbevakningen skärpta kontroller i hela landet. Samtidigt är det hårt tryck för att gå förarutbildningar.

ANNONS
|

– Vi har riktade kontroller över hela landet denna veckan. Vi vill få en bild över hur många som kör vattenskoter och hur reglerna följs nu när de trätt i kraft, säger Mattias Lindblom, pressekreterare på Kustbevakningen som även påpekar att kontroller kommer ske fortlöpande.

Sen 1 maj 2022 måste man ha förarbevis för att få framföra en vattenskoter. Förarbeviset är digitalt men kan kan även beställa ett plastkort. Kravet på förarbevis kom efter de senaste årens olyckor och incidenter men också för att allmänheten upplevde körandet som störande.

Vårdslös körning förväntas minska

– Det är bara ett fåtal som hittills inte kunnat uppvisa förarbevis eller ha kunnat styrka sin identitet av dem vi kontrollerat De flesta sköter sig och vet vilka regler som gäller. Den vårdslösa körningen kommer förhoppningsvis minska med förarbevisen, säger Mattias Lindblom.

ANNONS

För att få ett förarbevis krävs att man går en utbildning på minst 15 timmar varav en del av utbildningen ofta sker på distans. Kursanordnaren ska också vara godkänd av Transportstyrelsen.

Högt tryck på utbildningarna

Trycket på utbildningarna är högt, något som kursledaren Jörgen Emanuelsson på Kustens marina utbildningar på Orust märkt av.

– Det är många som vill gå och kurserna blir fulla fort. Många gick redan i höstas, men nu efter 1 maj har det varit hårt tryck. Det är många unga killar och tjejer på kurserna men det finns även äldre som deltar. Det här är en möjlighet att utbilda och fostra förare, för att på sikt minska buskörningen säger Jörgen Emanuelsson.

Fram till 1 maj 2022 kunde den som har andra behörigheter på sjön ansöka om förarbevis för vattenskoter direkt, utan att behöva gå en ny utbildning. Efter 1 maj försvann den möjligheten. I dag är handläggningstiden för att få ett förarbevis två månader, enligt Transportstyrelsen hemsida.

LÄS MER:Problem med vattenskotrar eskalerar

LÄS MER:”Seglingarna ger ungdomarna så mycket mer”

ANNONS