Kristina lyckas inte hitta sin hyresgäst – en oinbjuden fladdermus

Kristina Karlsson har på alla sätt försökt lokalisera sin nya hyresgäst, som oinbjuden flyttat in hos henne och maken i Kollungeröd på Orust. Men förgäves. Fladdermusen vill inte ge sig till känna, mer än genom att föra oväsen och skita ned om natten.

ANNONS

Ändå har Kristina och maken inte lyckats få en skymt av fladdermusen, trots att de hört den leva rövare lite varstans i takhöjd i de olika rummen i huset.

Att det verkligen är en fladdermus säger sig Kristina Karlsson vara säker på, efter att flera av grannarna tidigare haft besök av samma sorts flygande nattdjur.

– Vi bor ju mitt i ett naturreservat och flera av grannarna har fått in fladdermöss i husen tidigare, men då har de själva hittat ut igen. Den här verkar dock ha bestämt sig för att stanna och vi hittar den inte, hur vi än letar, säger hon om den skygga varelsen som ska ha flyttat in redan i juli.

ANNONS

Fladdermusen har även lämnat spår efter sig i form av spillning lite här och var i huset.

Vad den lever av vet hon inte riktigt.

– Kanske kattmat, jag vet inte om den äter sånt. Men något måste det ju vara, eftersom den fortfarande är vid liv.

Hänvisade till Anticimex

För att få hjälp att fånga in fladdermusen kontaktade Kristina för en tid sedan kommunen.

– Men de sa bara att de inte kunde hjälpa mig, utan hänvisade mig till Anticimex, berättar Kristina.

De i sin tur ska sedan ha hänvisat henne vidare till länsstyrelsen, som dock inte heller hade några råd att ge, mer än att tipsa Kristina om att kontakta en skyddsjägare.

– Men vadå, man kan väl inte skjuta en fladdermus inne i ett hus? De är ju dessutom fridlysta, säger Kristina Karlsson som varken vet in eller ut hur hon ska lyckas fånga in sin oinbjudna, bajsande inneboende.

– Att släcka och öppna fönstren på vid gavel under natten vill jag heller inte, eftersom jag inte är säker på att den då skulle klara sig ute i kylan. Så den får väl bo här då tills vidare, även om jag då förstås helst skulle vilja ha den i någon slags holk där den kan övervintra tills det blir varmare ute.

Går i dvala på vintern

Fladdermöss går nämligen oftast i dvala på vintern, eftersom det då inte finns någon mat för den. Dvalan varar i tre-åtta månader, beroende på vädret och var i landet de övervintrar.

Enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, är därför det bästa tipset han kan ge just nu till Kristina att sitta lugnt i båten.

– Troligen bor den i mellanväggen där den genom sin litenhet kan ta sig både in och ut mellan eventuella glipor i bräderna. På så sätt är också det troliga att den utomhus ännu fångar insekter innan den återvänder till sin boplats, men tydligen efter vad du berättar också söker sig inomhus ibland, säger han.

Enligt Didrik Vanhoenacker kommer den nattaktiva varelsen troligen lugna ned sig nu när höstmörkret faller och den bestämmer sig för att gå i dvala.

Om det nu är en fladdermus, det skulle ju kunna vara möss också, som även de gärna söker sig in genom glipor i väggar och bräder och lämnar en ganska likartad spillning efter sig.

”Ganska komiskt alltihop”

Kristina Karlsson är dock säker.

– Det här handlar inte om möss. Muslort har jag som boende på landet sett många gånger tidigare. Det här är helt klart en fladdermus, eftersom vi som sagt var också har ganska gott om dem här i naturreservatet och jag själv hittade en död sådan i komposten i somras.

Kristina hoppas nu därför att Didrik Vanhoenacker har rätt och att hennes inneboende väljer att ta en lång tupplur snart.

– För förutom att den smutsar ned har jag egentligen inte så mycket emot den. Visst den lever ju rövare ibland, men så länge man vet att det är den och inget annat skrämmande är det ju snarare ganska komiskt alltihop, säger hon.

Fladdermöss

Alla fladdermöss i Sverige är sedan 1986 fridlysta. Det innebär att man varken får fånga, döda eller ens störa dem utan särskilt tillstånd. Av de 19 svenska fladdermusarterna är tolv rödlistade.

Om fladdermöss orsakar avsevärda skador eller olägenheter kan länsstyrelsen lämna tillstånd att fånga eller döda dem. Sådana tillstånd lämnas dock bara undantagsvis ut, eftersom problemen enligt myndigheten sällan löses genom att man dödar eller flyttar dem.

Många människor tror att fladdermöss kan gnaga och därmed orsaka skador på inredning, elledningar och dylikt, men det är fel. Ett visst luktproblem kan dock uppstå när kolonier slår sig ner i dåligt genomluftade utrymmen.

Spillningen är inte helt olik den från möss, men är torrare och smuligare och ofta lite glänsande. Anticimex och andra firmor som sanerar hus kan ibland hjälpa till att ta bort fladdermusspillning, men då krävs enligt länsstyrelsen samtidig att den hjälpsökande har dispens från Artskyddsförordningen.

Den som tror sig ha påträffat fladdermusspillning i sin bostad, men är osäker kan skicka ett prov till Naturhistoriska riksmuseet för bedömning.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet/Länsstyrelsen

ANNONS