Johan Sandsten, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsbyrå.
Johan Sandsten, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsbyrå.

Bostadspriserna sjunker i Stenungsund

Kurvan för bostadspriserna har svängt – priset för villor och bostadsrätter har sjunkit med flera procent de senaste månaderna.
– Det är mer avvaktande än det var för ett år sedan, säger Johan Sandsten, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsbyrå.

ANNONS
|

Bostadspriserna går ner i hela landet och så även i Stenungsund. På tre månader har bostadsrätterna sjunkit med cirka 7,5 procent och villapriserna med drygt 10 procent.

– Det är lite lugnare, inte lika hetsiga budgivningar som skenar iväg, säger Johan Sandsten, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsbyrå.

Siffrorna är hämtade från Svensk mäklarstatistik som endast hade statistik för Stenungsund. Enligt Johans Sandstens uppfattning är situationen snarlik för Tjörn och Orust.

– Det är inte några stora avvikelser där, säger han.

Fakta: Bostadspriserna Stenungsund

Utveckling 3 mån: Bostadsrätt -7,6%. Villor -10,2%

Utveckling 12 mån: Bostadsrätt -4,2%. Villor +2,1%

Statistik för Tjörn och Orust presenterades ej på grund av för få försäljningar.

Källa: Svensk mäklarstatistik

Att bostadsmarknaden har svalnat lite är något som märks av på köparna.

– Det finns en viss oro, vi får fler frågor än normalt om vad vi tror. Men vi har fortfarande höga priser i området och gör affärer precis som tidigare, säger han.

ANNONS

Sett till ett år tillbaka i tiden inte statistiken lika alarmerande. Bostadsrätter har minskat med 4 procent men villorna har ökat med 2 procent.

– Den tydligaste skillnaden nu är att det krävs en lite längre säljprocess. För ett par år sedan hörde folk av sig direkt när vi lade ut en annons och ville vara med i budgivningen, säger han.

Generell minskning i landet

Ser man till hela landet så sjönk priserna på bostadsrätter med 4 procent och villapriserna med 1 procent bara i juli, enligt Svensk mäklarstatistik.

– Att det sker en stor sänkning av bostadspriserna nu är på grund av att de steg till rekordhöga nivåer under början av 2020 när pandemin bröt ut, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Han påpekar också att priserna fortfarande är högre än de var innan pandemin.

– Nu börjar det mattas ut och det är därför vi ser en så stor nedåtgående priskurva. Priserna är fortfarande högre nu än vad de var innan pandemin, förklarar han.

Köparens marknad

Att bostadsmarknaden går upp och ner hör inte till ovanligheten och förr eller senare kommer den jämnas ut.

– Priserna måste till slut gå ner. Inom några månader kommer nog nivåerna att vara mer normala än vad de varit de senaste två åren.

Enligt Per-Arne Sandegren är det fler annonser ute och det sker färre försäljningar på bostadsmarknaden, det gör att man kan börja prata om köparens marknad.

– Jag gillar inte uttrycken köparens eller säljarens marknad. Men just nu kan man absolut säga att det är köparens marknad, säger han.

LÄS MER:Nya ägare till villa i Ytterby – prislappen: 5 400 000 kronor

LÄS MER:64 kvadratmeter stort hus i Kärna sålt för 3 500 000 kronor

LÄS MER:Ny ägare till tomt i Kungälvs kommun – priset: 412 000 kronor

ANNONS