Ett år efter studenten: Så gick det för Victor och Sandra

Efter tre års studier med inriktning på data och kommunikation tog då 19-årige Victor Castro Patriksson i juni förra året språnget ut i livet. Detsamma gjorde bland andra 18-åriga Sandra Petersson efter tre år på Nösnäsgymnasiets fordonsprogram. Så här har det gått för dem ett år senare.

ANNONS

När ST-tidningen var på plats vid förra årets studentutspring vid Nösnäsgymnasiet var Victor Castro Patriksson från Hallerna en av alla lyckliga studenter. Han hade redan planerna utstakade för framtiden.

– Jag ska försöka bli webbutvecklare och göra hemsidor, berättade Victor för ST-tidningens reporter.

Victor följde därefter sina uppgjorda planer.

– Jag går just nu första året på en tvåårig yrkeshögskoleutbildning vid MBA Handels i Göteborg med målet att bli så kallad front-end utvecklare, det vill säga webbdesigner, berättar han.

Lyckas han med detta verkar framtiden också lovande. Yrket beskrivs enligt webbsidan framtid.se – som listar framtidsutsikterna för cirka 2 000 olika yrken och branscher – vara en mycket efterfrågad yrkesgrupp på arbetsmarknaden, både i Sverige och utomlands.

ANNONS

Praktikplats ledde till deltidsjobb

Victor Castro Patriksson ångrar inte heller sitt val.

– Det känns helt rätt och som en bra fortsättning på det jag tidigare fått lära mig både i skolan och genom att själv pilla hemma, samt inte minst genom min tidigare praktikplats Mitronic i Stenungsund där jag efter studenten också fick deltidsjobb, berättar han.

På Mitronic har han bland annat fått hålla i kundkontakter och utveckla färg och form på webbsidor tillsammans med dessa.

I framtiden hoppas Victor slipa sina kunskaper ytterligare och få ett jobb som front-end utvecklare antingen i Göteborg eller Stenungsund, där han fortsatt bor tillsammans med sina föräldrar.

Fick jobb som båtfönsterbyggare

För nu 19-åriga Tjörnbon Sandra Petersson, som i fjol tog studenten från Nösnäsgymnasiets fordonsprogram, har det gått lite mer trevande.

Men det började med en rivstart: Redan veckan efter utspringet i juni 2021 hade även hon skaffat jobb.

– Jag fick via min syster napp på ett jobb som båtfönsterbyggare på ett företag på Koön.

– Men jag kände tyvärr ganska snabbt att det inte riktigt var min grej och jag fick därefter först jobb som vikarie på Skärhamns förskola och sedan som kundmottagare på Mekonomen i Stenungsund, berättar hon vidare.

Kluvna planer inför framtiden

Även dessa anställningar har för Sandras del nu emellertid tagit slut och just nu söker hon därför åter nytt jobb.

– Jag söker högt och lågt och känner mig ärligt talat just nu lite kluven över vad jag vill göra i framtiden.

– Jag skulle gärna kunna tänka mig att jobba med just fordon på något sätt, till exempel som lastbilschaufför. Men då måste man ju först ta ett lastbilskort, något jag dessvärre inte riktigt har råd med just nu, eftersom jag inte längre bor hemma, fortsätter Sandra, som bara några dagar innan studenten flyttade till sitt första egna boende i Långekärr tillsammans med pojkvännen Jonathan.

Just nu söker Sandra därför jobb som allt som affärsbiträde och servitris till monterare.

– Jag har samtidigt planer på att kanske plugga vidare, men även där handlar det just nu mest om att få ekonomin att gå runt, förklarar hon.

Fortsatt stort fordonsintresse

Sandra Petersson ångrar dock inte heller hon att hon valde den utbildning hon gjorde på gymnasiet.

– Jag har fortsatt ett jättestort intresse av fordon av all dess slag, från motorcyklar till lastbilar. Men för ett år sedan gick jag plötsligt i helt andra tankar och drömde i stället om att bli advokat, säger hon med ett skratt.

– Jag känner mig fortsatt som sagt väldigt kluven över vad jag faktiskt vill göra i framtiden, men förhoppningsvis klarnar det. Jag kanske bara behöver lite mer tid att tänka och under tiden kanske även prova på något helt annat än det jag är utbildad till.

LÄS MER:Utan restriktioner: Så ska studenten firas på Nösnäs

LÄS MER:Å den ljusnande framtid är vår!

ANNONS