Skylttornet som skulle byggas vid E6 i Stenungsund blir inte av.
Skylttornet som skulle byggas vid E6 i Stenungsund blir inte av. Bild: Jacob Humlén

Inget skylttorn vid avfarten: ”Trafikriskerna är för stora”

Det blir inget nytt skylttorn vid den norra avfarten till Stenungsund från E6. Efter protester från Trafikverket har Länsstyrelsen nu upphävt ett kommunalt beviljat bygglov för ett tio meter högt torn.

ANNONS

Det var ett tresidigt skylttorn som stenungsundsföretaget Badhusbergets Fastighets AB ville uppföra vid avfarten. Tornet skulle förses med nedåtriktade lampor på 900 W. Kommunen konstaterade att ansökan stämde med detaljplanen och alla trodde att det var frid och fröjd, eftersom tornet inte heller skulle drabba några kringboende.

Trafikverket gick emellertid vidare och överklagade tornbygget, och konstaterade att tornet var avsett att riktas mot motorvägen och att målgruppen var trafikanterna på E6.

Trafikverket ifrågasätter nu om skylttornet är lagligt, eftersom det skulle vara placerat i ett område med naturvärden. De ifrågasätter också om avvikelsen är liten.

Kan innebära risker för trafikanterna

Vad Trafikverket framför allt reagerat mot är att tornet placeras cirka 60 meter från påfartsrampen vid Stenungsundsmotet, och om inte ett torn av detta slag innebär risker för trafikanterna på E6.

ANNONS

Trafikverket har heller inte fått yttra sig i frågan och konstaterar att det generellt är olämpligt att placera reklamskyltar i anslutning till trafikplatser där trafikmiljön är komplicerad. Den här typen av skylttorn är speciellt speciellt riskabla för trafiksäkerheten, menar verket, då de har information på flera sidor vilket leder till att trafikanten tar blicken från vägen för att läsa budskapen.

Länsstyrelser ser andra problem

Man konstaterar också att forskare visat att en förare som blir distraherad även kortare stunder kan orsaka en trafikolycka.

Det är dock inte därför Länsstyrelsen upphäver bygglovet. De konstaterar, i motsats till kommunen, att tornet strider mot detaljplanen. Företaget har inte yttrat sig om överklagningen.

ANNONS