Läste av kunders kort på macken – 29 personer lurades

Små apparater läste av Stenungsundskundernas kort, och bedragarna kunde sedan använda informationen för att tanka. Nu döms en av männen som var inblandade till fängelse.

ANNONS

Vid fyra tillfällen mellan mars och september var mannen vid Preem på Ucklumsvägen för att mixtra med kortläsarna vid mackens tankautomater. Genom att montera dit så kallade skimmningsavläsare kunde han sedan komma åt kortinformation från de som tankat där.

Med den informationen åkte mannen och hans medbrottslingar sedan till en mack i Göteborg och fyllde upp bränsletankar för tusentals kronor, och betalade med stulna kortnummer.

Nu döms han till sex månaders fängelse, för flera fall av bedrägeri och förberedelse till bedrägeri.

29 tankningar lästes av

Det var när en kund på macken hade svårt att få in kortet i läsaren som personalen upptäckte utrustningen. De sprang för att larma, men under den tiden hann männen montera ner den och försvinna. På knappt två timmar hade elva personer använt automaten och fått sina kort skimmade.

ANNONS

Totalt ska 29 tankningar ha gjorts vid de tillfällen utrustningen funnits på maskinerna i Stenungsund.

Ska betala över 200 000

Mannen har nekat till brott och uppgett att han hotats till att vara chaufför, och att han inte varit delaktig i skimningen eller tankningen och inte ens visste att den skedde. Tingsrätten menar dock att han inte kan ha undgått att förstå vad som hände. Dessutom hittades hans DNA på utrustning som använts på en mack på en annan plats i Sverige. Mer skimningsutrustning hittades sedan i mannens bil.

Nu ska han, tillsammans med två andra gärningsmän, betala ett skadestånd på över 200 000 kronor till Preem.

Mannen döms också för hot mot tjänsteman, sedan han hotat en vakt i arresten.

ANNONS