Mats upptäckte ovanliga fågeln: ”Det trodde jag aldrig”

En fjällgås har hittats i Källsby kile utanför Jörlanda. En sensation i fågelkretsar.
– Jag trodde aldrig att jag skulle få se en så ovanlig art här, säger upptäckaren Mats Raneström.

ANNONS
|

Mångårige fågelskådaren Mats Raneström bor strax norr om Stora Höga. På onsdagen skulle han ta en tur och titta på fåglar i området runt Norums holme. Som så många gånger förr.

I höjd med Kullens handelsträdgård stannade han till.

– Jag såg en flock med kanadagäss, och att det dessutom var en väldigt liten gås med i flocken. Jag tänkte direkt att det kunde vara en fjällgås.

Gåsflocken försvann i motljuset och sedan tog Mats upp jakten på fåglarna tillsammans med en annan fågelskådare, Owe Hougström.

Allt för att få en bekräftelse på att det faktiskt var en fjällgås som Mats hade sett.

ANNONS

– Vi letade på flera platser i kommunen där det rastat gäss tidigare och till slut hittade vi den vid Källsby kile. Den kom flygande från nordost och landade med kanadagäss längst inne i viken, berättar Mats Raneström.

Art nummer 273

Fjällgås (anser erythropus) är en fågelart som aldrig tidigare har rapporterats i Stenungsund. Den blev nu den 273:e arten som setts i kommunen enligt det rikstäckande rapportsystemet Artportalen.

Mats Raneström har skådat fågel i hela sitt liv och upptäckt arter som busksångare, bredstjärtad labb, havssula, stormfågel och silkeshäger i Stenungsund.

– Men att jag skulle få se en så ovanlig art som fjällgås i kommunen trodde jag aldrig, säger han.

Fjällgåsen är en art som häckar i ett område från norra Skandinavien till östra Sibirien. Den ursprungliga populationen i Sverige betraktas som utdöd sedan 1990-talet och beståndet som finns i dag är sannolikt en blandning av utplanterade och ursprungliga fjällgäss.

Andra gången i Bohuslän

I Bohuslän finns sedan tidigare bara en godkänd rapport av fjällgås och den kommer från sommaren 2020. Då uppehöll sig en individ i närheten av Sotenkanalen på Ramsvikslandet i Sotenäs kommun.

I år har flera fåglar setts i Bohuslän. I slutet av juli hittades en ringmärkt individ vid Skredsvik utanför Uddevalla och den 2 augusti upptäckte Hans Hult Orusts första fjällgås vid Burås nära Halsefjorden.

Förmodligen är det samma fågel som nu hittades vid Källsby kile utanför Jörlanda.

– Så är det säkert. Fågeln var en omärkt vuxen individ, precis som den som sågs på Orust, säger Mats Raneström.

LÄS MER:Ovanlig häger synlig i STO-området

LÄS MER:Våg av döda fåglar sköljer upp på Västkusten: ”Otroligt allvarligt”

LÄS MER:Fågeln har aldrig setts i Sverige – Orustfiskare fångade den på bild

ANNONS