Arne Alexandersson och de andra i SPF Stenungsund tar emot mattcurlare från hela Sverige till Stenungsunds Arena i november.
Arne Alexandersson och de andra i SPF Stenungsund tar emot mattcurlare från hela Sverige till Stenungsunds Arena i november. Bild: Privat

Seniorerna i Stenungsund välkomnar mattcurlingseliten

I november är det dags för förbundsmästerskap i mattcurling, i år i Stenungsund Arena. Sporten är stor lokalt, men några långväga deltagare väntas.
– Vi brukar ligga på 60 par i den storleksordningen, så 120 deltagare, säger Arne Alexandersson från SPF Stenungsund.

ANNONS

Mästerskapen i mattcurling för SPF Seniorerna anordnas årligen, och i år är det Stenungsund som står värd. Ett 60-tal lag väntas delta när tävlingarna går av stapeln den 4 november i Stenungsunds arena.

– Det finns ju en pensionärsförening till, PRO, och de är inte med så vi får inte kalla det för SM. Men det är ett riksmästerskap, säger Arne Alexandersson, från SPF Stenungsund.

Många lokala par

Alla SPF-föreningar som har mattcurling på programmet är välkomna att delta, men enligt Arne Alexandersson är sporten störst i Västra Götaland och Halland.

Några lag från Småland och Stockholm brukar delta, annars är många lokala. En stor del av de tävlande kommer från STO-kommunerna.

ANNONS

– Jag tror att jag har åtta par från Stenungsund nu. Sedan kommer det 16 par från Orust och fem från Tjörn.

”Det är en precisionssport”

Mattcurlingen spelas i mixlag, en kvinna och en man, och liknar vanlig curling, förutom att den spelas inomhus, på 14 meter långa mattor, och har lite andra regler när det gäller att slå ut motspelarens stenar.

– Man förlorar på att slå för hårt. Om man slår ut motståndarens sten från banan åker det egna lagets sten ut ur spel också. Så det är en precisionssport.

Arne Alexandersson har deltagit i mästerskapen flera gånger, och som bäst kommit på en fjärdeplats. I år är han däremot spelledare och ska försöka hålla koll på de andra.

Tjörnbo bland de första att spela

Han tror att sporten är så stor just här för att det var en Tjörnbo, tillsammans med grundaren från Göteborg, som var bland de första att spela.

– De lanserade det som en handikappidrott från början, långt innan jag blev pensionär. Sedan har Stenungsund haft väldigt bra lokaler att spela i, så det är roligt att vi kunnat få till det.

I nuläget har drygt 50 par anmält sig, och när anmälningstiden går ut i slutet av veckan hoppas Arne Alexandersson på att de fått ihop ännu fler.

– Det är faktiskt en kul samvaro. Det är både lite tur och mycket skicklighet när man spelar. I och med att vi nästan alltid spelar damer och herrar blir det extra kul. Och då är det ju tävling.

ANNONS