Systrarna tröttnade på beskt kaffe – startade rosteri för finsmakare

Tiden är över för beskt kaffe ur automaten. Det hoppas i alla fall systrarna Jennie och Johanna som driver kafferosteriet Fresh i Stenungsund.

ANNONS
|

Systrarna Jennie Lindemark och Johanna Andreasson har tillsammans med Jennies man, Jonas Lindemark, gjort en nystart med sitt företag. Själva idén att rosta kaffe på egen hand är inte ny. Med 20 års erfarenhet av kaffe startade Jonas verksamheten 2012, då med inriktningen att sälja kaffe till föreningar.

Sedan dess har Jonas velat utöka verksamheten och fick med sig även sin fru och svägerska. Nu har de butik där de säljer kaffemaskiner och även rostar kaffet själva.

De vill lära svenskar att bli lite mer kräsna när det handlar om kaffe.

– Många kan ganska mycket om vin, hur klimat och växtförhållanden påverkar druvorna och hur olika sorter smakar, men vi vet inte så mycket om kaffet trots att vi har druckit det så länge, säger Johanna Andreasson.

ANNONS

Spårbart kaffe

Nu breddar de sig för att nå ut också till andra företag och till privatpersoner. De har satsat på spårbart kaffe vilket betyder att kaffet ska kunna spåras hela produktionsledet bakåt till den exakta jordlotten där kaffebönorna har vuxit.

– Jag tror att man är mer noga med smaken idag. Företag bjuder ofta på kaffet och då ska det smaka gott och vara av bra kvalitet, säger Johanna.

Det skiljer nio år mellan Johanna och Jennie och som barn kände de varandra inte särskilt väl.

– Vi var nästan aldrig på samma ställe. Det var först när våra föräldrar skilde sig som vi kom varandra närmre. Då var jag i tonåren, säger Johanna.

Idag står de varandra väldigt nära.

– Vi jobbar hela dagarna ihop men ändå ringer vi varandra när vi kommer hem, säger Jennie.

Bönor från Rwanda

De hade länge en dröm om att få jobba ihop och idag har de fördelat arbetsuppgifterna mellan sig. Johanna tar de flesta kundkontakterna, Jennie står gärna i rosteriet och Jonas sköter det strategiska kontorsarbetet.

Kaffebönorna köper de från grossister i Europa och kommer från jordens alla hörn. Spårbarheten handlar också om att förstå förhållandena där bönorna växter, inte minst för människorna.

– Bönorna som vi köper från Rwanda är inte minst viktiga för oss. De odlas av två systrar som överlevt folkmorden i landet. Idag äger de ett plantage på 20 hektar mark och försöker hjälpa andra kvinnor i byn. Det var viktigt för oss att köpa bönor just från dem, säger Johanna.

Johannas favorit: Rwanda-bönan. Kaffet blir krämigt och historien bakom ger extra god smak.

Jennies favorit: Bönan från Sumatra. Kaffet får mycket smak, blir örtigt och kryddigt.

Jonas favorit: Espresso som innehåller robusta och arabica.

ANNONS