Filip Kindblad klickade i oförstånd på en länk på Instagram med hopp om jobb. Sedan började i stället räkningarna ticka in på saker som någon nu misstänks köpt i hans namn genom att kapa hans identitet.
Filip Kindblad klickade i oförstånd på en länk på Instagram med hopp om jobb. Sedan började i stället räkningarna ticka in på saker som någon nu misstänks köpt i hans namn genom att kapa hans identitet. Bild: Privat/Anna von Brömssen

Filip id-kapades på Instagram – nu vill han varna andra

20-åriga Filip Kindblad fick plötsligt en faktura på en mobiltelefon med tillhörande abonnemang, trots att han själv inte köpt eller tecknat något sådant. När fler mystiska räkningar började dyka upp kontaktade han polis. Förundersökningen lades dock ned efter bara tre dagar och telekombolaget vägrar häva köpet då de menar att ingen finns att åtala för misstänkt bedrägeri.

ANNONS
|

Det var för ungefär en månad sedan som 20-åriga Filip Kindblad från Myggenäs, som går sista året på gymnasiet, fick den första räkningen.

– Det var en faktura på en iPhone 7 som jag skulle ha köpt och tecknat abonnemang på. Jag fattade ingenting och tänkte va fan är det här, säger han.

När sedan ytterligare tre notiser om räkningar som skulle betalas dök upp i hans digitala brevlåda började Filip ana oråd på riktigt.

– Det handlade om ytterligare två telefoner med abonnemang hos två olika telekombolag, plus ett par airpods som jag skulle ha köpt via cdon. Då förstod jag ju att jag hade blivit id-kapad och kontaktade polis direkt, berättar Filip.

ANNONS

Nedlagd förundersökning

Förundersökningen lades dock ned efter bara tre dagar. Filip försökte då kontakta ett av telekombolagen för att få köpet för telefonerna hävt.

– Men de hävdade då att det inte gick, eftersom polisutredningen var nedlagd och ingen person fanns att åtala. Så nu förväntas jag själv betala telefonerna som jag inte ens beställt eller vill ha.

Lika illa gick det när han försökte kontakta inkassobolaget där kravbrevet om betalning av airpodsen hamnat.

– De sa att de såg en adress till den som beställt dem, men att de inte kunde lämna ut den till mig på grund av dataskyddsförordningen GDPR. Så nu sitter jag med betalningskrav på saker jag själv inte beställt för totalt 10 000 kronor.

Vill varna andra

– Jag vet faktiskt ärligt inte vad jag ska göra. Räkningarna lär väl hamna hos Kronofogden, för jag har ju själv ingen inkomst mer än mitt studiebidrag eftersom jag går på gymnasiet, säger Filip Kindblad uppgivet.

Han vill nu genom sin historia varna andra. För Filip har själv en teori om hur allt gått till väga.

– Det var på Instagram som jag råkade klicka på en länk där de sökte personer som ville jobba extra. För att läsa vidare skulle man identifiera sig via bank-id och det gjorde ju jag också tyvärr, dumt nog.

Anmälningar rasar in

Filip Kindblad är dock inte ensam om att ha lurats på liknande sätt. Enligt Lars Wallin, tillförordnad gruppchef på utredningen vid polisen i Stenungsund, strömmar anmälningarna om olika former av bedrägerier via nätet in till polisen.

LÄS MER:Kvinna i 70-årsåldern ska ha blivit lurad på 10 000 kronor

– Det är väl baksidan av internetsamhället om du frågar mig. Anmälningar om bedrägerier i alla dess former fullkomligt rasar in så gott som dagligen. Jag har själv ingen statistik, eftersom jag egentligen jobbar med andra saker inom polisen, men jag kan väl säga så här; vi har inte en chans att utreda alla anmälningar som kommer till oss.

Råder Filip att bestrida

Lars Wallin vill dock i sammanhanget betona att det inte fråntar de enskilda fordringsägarnas eget ansvar, som i fallet med Filip Kindblad.

– Att polisen i detta fall valt att inte gå vidare och utreda är inte liktydigt med att vi inte anar att det finns en misstänkt person som gjort detta i hans namn. Mitt råd till pojken är därför att bestrida fakturorna och då också skriva en rad om varför han gör det. Till hans egen bevisning finns ju de facto också en polisanmälan.

LÄS MER:Skulle spärra sitt konto – blev av med 180 000

Enligt Lars Wallin blir det därför sedan upp till de enskilda fordringsägarna att motbevisa det Filip Kindblad uppgett.

Vår tids nya brott

– Generellt är väl det här tyvärr vår tids nya brott. Ta bostadsinbrott till exempel, som vi nästan inte ser några av längre. Dagens tjuvar har bytt bana och befinner sig numera i betydligt högre grad på nätet, eftersom det är här som det stora pengarna finns att hämta.

LÄS MER:Unga luras till brott – via Swish

– Trots att de flesta också vet det, kommer dessa individer samtidigt ständigt på nya sätt att luras. Vi får som sagt in kolossala mängder anmälningar om bedrägerier där folk i alla åldrar och samhällsklasser låtit sig luras till höger och vänster. Det här ett gissel. Här har också vi i vuxenvärlden ett ansvar om ens barn exempelvis säger sig ha blivit kontaktad av Jenny, 10 år, vilket i själva verket lika gärna kan vara Benny, 50 år, fortsätter Lars Wallin.

LÄS MER:Polisen varnar för ny våg av sms-bedrägerier

LÄS MER:Så handlar du säkrare av en annan privatperson

ANNONS