Kyrka blir lyxlägenheter på Klädesholmen

Nu bygger fastighetsbolaget Serneke om en fastighet som fungerat som kyrka på Klädesholmen. Tanken är att det ska bli lägenheter med havsutsikt åt två håll.

ANNONS
|

Än sitter det stora korset kvar på byggnaden som tidigare fungerade som kyrka för en församling på Klädesholmen. Men inte länge till. Den putsade fasaden ska få vit lockpanel och taket ett rött, kupat tegel. Snart kommer fastigheten att smälta in i den omkringliggande miljön av skärgårdshus.

Fastighetsbolaget Serneke förvärvade fastigheten 2016 och har fått bygglov från kommunen att bygga om den till två större lägenheter om 200 kvadratmeter vardera.

Havsutsikt i två väderstreck

Nu har bolaget lämnat in en kompletterande ansökan.

– Vi vill göra några justeringar så att båda lägenheterna kan få utsikt mot havet både västerut och mot norr. Det blir ett fantastiskt läge där uppe på höjden. Det är synd om det inte utnyttjas, säger Charlotte Sandberg Oberdorfer, fastighetsutvecklingschef på Serneke.

ANNONS

Är det speciellt att fastigheten har varit en kyrka?

– Ja, det är det. Det finns en respekt för det för alla människor som är vana vid den positionen. Många som kontaktar oss har minnen därifrån.

Granne med bastuföreningen

Samtidigt säger Charlotte Sandberg Oberdorfer att inget som påminner om det religiösa ska vara kvar. Korset på österfasaden kommer att tas ned.

– Det är inget vi känner ska vara kvar. Vi vill bevara känslan för det men inget visuellt.

Huset ligger vid Jungfruviken där bastuföreningen ska bygga sin anläggning. Vad säger du om att ha dem som grannar?

– Det tror jag blir ganska så bra. Det blir ett bra tillskott för dem som kommer att bo där. Vi har haft en dialog med kommunen för vi har angränsande ytor gemensamt. Det gäller gränssnittet av marken. Vi vill göra något fint där att titta på. Det ska ge en bra känsla för alla. P-platser är bra men det ska också ge en bra känsla att titta ut på för de boende.

Letar efter möjliga köpare

Bostäderna kommer att vara utrustade för åretruntboende, men än är de inte sålda.

– I dagsläget tittar vi på intressenter och försöker skapa boenden som kan vara intressant för olika typer av köpare. Vi bygger för en modernare familj som behöver något större. Det ser man väldigt mycket i andra branscher, att man anpassar efter familjer med många barn, dina, mina och gemensamma.

Skulle du säga att det är rätt att kalla det för lyxlägenheter?

– Ja, det blir det. Alla som bor där ute bor lyxigt. Det är ett fantastiskt läge. Tanken är inte att hitta en nivå som är överlyxig men som ger en komfortabel vardag med bra materialval.

Den kompletterande bygglovshandlingen har ännu inte kommunen godkänt så tidsplanen är inte fastställd.

– Vi hoppas kunna påbörja byggnationen så snart som möjligt men det är nog inte klart för inflyttning i vår i alla fall, säger Charlotte Sandberg Oberdorfer.

ANNONS