Parkeringsskylt.
Parkeringsskylt. Bild: Rebecka Kvint

P-avgifter för öbor kan rekordhöjas

Parkeringsavgifterna för öbors boendeparkering i Rönnäng och Kyrkesund kan rekordhöjas med 20 procent i ett steg. Tidigare har höjningen endast varit 7 procent på 10 år.

ANNONS

Det är samhällsbyggnadsnämnden på Tjörn som nu vill höja avgifterna rejält både i Rönnäng och Kyrkesund för totalt 191 parkeringsplatser som hyrs av boende på öarna Åstol, Dyrön och Härön. Höjningen skulle innebära att en plats utan el i Rönnäng i fortsättningen kommer att kosta 2 769 kronor – en höjning med 461 kronor per år vilket motsvarar 20 procent. För p-platser med el skulle höjningen bli ännu större och passera 3 100 kronor. Ett fåtal platser har el i carport och där föreslås den nya avgiften bli 8 829 kronor per år, en höjning med över 1 000 kronor.

ANNONS

I Kyrkesund föreslås höjningarna bli ungefär lika stora för de cirka 30 boendeparkeringar som finns där.

Nämnden vill också att taxan i fortsättningen ska räknas upp med index årligen. Trafikenheten som föreslagit höjningarna menar i en skrivelse att hyran eller avgiften är låg på Tjörn och man hänvisar till grannkommunen Orust som har en avgift på 3 798 kronor för sina boendeparkeringar och Kungälv som tar hela 7 200 kronor per år för motsvarande boendeparkeringar.

Kommunens intäkter för boendeparkeringarna i Rönnäng och Kyrkesund är idag 470 200 kronor per år men om kommunfullmäktige beslutar enligt samhällsbyggnadsnämndens förslag höjs intäkten till 564 200 kronor årligen.

Politiskt var man enig om höjningen och nämnden konstaterar att det finns kostnader för kommunen med dessa boendeparkeringar; bland annat snöröjning, linjemålning och skyltning. I dagsläget är alla boendeparkeringar på Tjörn uthyrda.

ANNONS