Mer konstruktivt om ni pratade om er egen politik

För Kristdemokraterna kommer alltid den enskilda, unika, människan med omsorgsbehov före systemet. Faktum är dock att äldre i Stenungsunds kommun har färre möjligheter att påverka sin vardag än vad de kunde ha haft om de bodde i några av grannkommunerna, menar insändarskribenten.

ANNONS
|

Svar på insändaren SD har inget emot vinstjakt i välfärden, oavsett baksida.

I stället för att fabulera ihop en bild om vad vi tycker, och sedan kritisera oss för den, vore det mer konstruktivt om ni pratade om er egen politik. Socialdemokraterna kastar paj på Sverigedemokraterna och försöker samtidigt träffa oss. Trist stil.

Kristdemokraterna har inget samarbete med Sverigedemokraterna, vi samarbetar med Moderaterna och Liberalerna i Stenungsunds kommun. Det är väl känt för insändarskribenterna. Vi har heller inte föreslagit att Stenungsunds kommun ska möjliggöra för vinstdrivande företag att plocka ut skattepengar genom lägre bemanning. Att fara med osanningar leder inte till en meningsfull debatt.

ANNONS

Kristdemokraterna har däremot pekat på att äldre i Stenungsund, till skillnad från majoriteten i Göteborgsregionen, inte kan välja bort den kommunala äldreomsorgen (förutom en del av serviceinsatserna inom hemtjänsten) om de är missnöjda. I majoriteten av kommunerna i Göteborgsregionen har man som äldre rätten att välja och därmed rätten att välja bort.

Att lägga en del av äldreomsorgen på entreprenad skulle innebära att kommunen upphandlar verksamhet baserat på en kravspecifikation, där aktörer som möter kraven ges i uppdrag att bedriva en del av kommunens äldreomsorg. Det finns goda exempel på idéburna verksamheter, till exempel Bräcke diakoni och Stadsmissionen, som har en god kvalitet och ett tydligt fokus på den som verksamheten är till för – den äldre.

För Kristdemokraterna kommer alltid den enskilda, unika, människan med omsorgsbehov före systemet. Faktum är dock att äldre i Stenungsunds kommun har färre möjligheter att påverka sin vardag än vad de kunde ha haft om de bodde i några av grannkommunerna.

2019 träffade en äldre med hemtjänst i snitt 16 medarbetare under 14 dagar (enligt den nationella databasen Kolada). 2020 försämrades personalkontinuiteten då man i snitt fick träffa 19 personer. För den med hemtjänst som har fått ännu sämre personalkontinuitet finns alltså inget alternativ. Det tycker vi är dåligt.

Frågan till Socialdemokraterna, som leder Stenungsunds kommun, är: Vilket besked har ni att lämna till de äldre som vill ha omsorgen annorlunda, men inte får möjlighet att välja något annat än det som ni tycker passar bäst för dem?

Nedžad Deumić (KD), gruppledare

ANNONS