Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gullholmen. Bild: Erika Olofsson
Gullholmen. Bild: Erika Olofsson

Är vi ö-bor en belastning för Orust kommun?

Vi får underförstått skylla oss själva för att vi bor här, skriver Berth Kullholm från Gullholmen.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Reaktion på artikeln "Vi får betala för att åka gratis buss”.

Orusts kommunalråd Catharina Bråkenhielm uttalar sig i ST-tidningen 18/5 att vi ö-bor på Gullholmen och Käringön är privilegierade och skall vara tacksamma för att vi enbart behöver betala Västtrafiks taxa 40 kr för våra resor. Vi skall veta att biljettpriset är en så otroligt subventionerad av alla övriga Orustbor och statens skattemedel samt att det är en så stor förmån för oss att bebo öarna att vi inte skall klaga. Förmånen består för vår del som vi upplever det av att vi inte kan ta del av några kulturarrangemang som sker i kommunen kvällstid då vår sista färja går från Orust 20.30 under 10 månader och att vi har 2-3 timmar mellan våra turer dagtid! (Att jämföra med så mycket bättre Tjörns ö-bor har det kvällstid).

Vi får underförstått skylla oss själva för att vi bor här.

Uttalandet upprör mig och många ö-bor då det framstår som att vi är en stor belastning för Orust kommun, våra samhällen som var stora och levande innan Ellös, Henån och Svanesund fanns. Turistmässigt är vi fortfarande en turistmagnet och vi som bebor året runt underlättar detta.

Anser kommunalrådet att även boende på Lyr och Flatön skall känna stor tacksamhet för sina helt skattefinansierade transporter? Skall övriga ö-bor i Regionen som Dyrön, Åstol, Koster, Marstrand och Göteborgs södra skärgård också känna tacksamhet för Västtrafiks zontaxa och ha dåligt samvete för att de bor kvar på öarna och belastar skattemedel!

Artikeln föranleddes av att vi ö-bor inte får del av gratisbussarna inom Orust, vi har alltid färjan att betala först och sedan har bussen alltid ingått i den taxan. Orättvisan i detta försöker kommunalrådet Bråkenhielm bortförklara med ovanstående att vi skall vara tacksamma…

Orust kommun har i flera frågor frångått lika principen och vill övervältra merkostnaden på öarna med att vi skall betala mer som ex slamsugning och gångavstånd för sopor, vore intressant att veta om alla ö-kommuner agerar lika.

Kränkande och osakliga yttrande bör inte få passera okommenterade enligt min uppfattning.

Berth Kullholm

Gullholmen