Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Öppna för fler barnfamiljer i väster

Martin Reteike v.ordf i Lärandet för Miljöpartiet, tycker till om de senaste fyra årens politiska styrande på Orust.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Det är nu dags att summera den majoritet (M, S, L, FvO) som Orust haft de senaste 4 åren, när det gäller skolan och lärandet. När de själva beskriver, senaste i intervjun med Veronica Almroth, så har de inte genomfört några åtgärder inom ”verksamheterna”. Låt oss syna detta, genom att minnas vad som faktiskt hänt under dessa år.

Mandatperioden hann knappt börja innan det kom order om att stänga vår Båtbyggarskola, en unik utbildning med riksintag. Protesterna och argument var många, inte minst från varvsnäringen, men inget hjälpte. Det blev ett beslut om nedläggning. Elever fick gå klart sin utbildning, men inga nya togs in. Dessutom fanns här verksamhet för integration i praktiken, även det är en investering för att få igång fler i arbete. Detta ville inte majoritet se. När vi letar i boksluten så syns ingen besparing. Utbildningen betalade sig själv med de avgifter som andra kommuner betalda till Orust för sina elever, vilket Mp påtalat i debatten. Idag står lokalen tömd och rivningstillstånd är inlämnad. Majoriteten väljer att enbart se kortsiktiga kostnader, istället för att bygga långsiktigt. Med nedläggningen förlorade Orust en utbildning som startade ur behovet av yrkeskunnigt folk till våra båtvarv och finsnickerier.

Så kommer budgeten för 2020 och en åtstramning med 12 miljoner för skolan (Skatten skulle ju sänkas!) Av dessa 12 blev det ”bara” 9 miljoner som blev utfört, vi fick behålla statliga bidrag trots minskning i budgeten för lärandet. Många mindre poster fick tillsammans skrapa ihop dessa 9 miljoner. Färre vaktmästare och central administration är exempel som kan vara svåra för oss att se konsekvenser av. De som vet, och som fått det att rulla på, är vår fantastiska personal. Idag signalerar man att nu går det inte längre.

Alla minns debatten om seglatserna med Westkust. Elever i åk 8 fick under några dagar segla med Westkust, en uppskattad tradition i vår kommun. Majoriteten gjorde det till en princip om likabehandling av föreningar och tog bort seglatserna. Vi såg nyttan för våra elever; en kombination av undervisning, upplevelse och viktig social samvaro. Inte heller såg majoriteten vikten av att belysa vår tradition av båtbygg och kustnäring.

Inom Komvux och SFI (Svenska För Invandrare) så har de tagits bort flera tjänster, tjänster som i viss utsträckning även arbetat med de gymnasieprogram vi har kvar.

Ni som har barn inom förskolan/fritids har fått uppleva hur antalet sommar-öppna förskolor/fritids minskat. De finns dom som jobbar mitt i sommaren och måste ha omsorg till sina barn. De sista 2 åren är det bara Henån som hållit öppet och alla måste åka dit för att lämna eller själva ordna barnomsorgen. En minskad service som kostar ca 300 000 kronor/år, en besparing för kommunen men för den enskilde kan det bli kännbart. Jag kan hälsa att de flesta föräldrar utanför Henån löser detta på annat sätt.

Så visst har det gjorts förändringar i verksamheterna! Och har möjligheter till utveckling tagits tillvara?

Vi i Mp vill att man inom förskolan jobbar med mindre barngrupper så alla barn blir sedda. Förslag finns om mindre barngrupper under 5 timmar per dag till en kostnad av 2-4 miljoner/år, beroende på om det är 3 eller 5 dagar/vecka som verkställs. Majoriteten har under hela perioden sagt nej till detta. Vi och andra i oppositionen inser att det är värt varenda krona för att tidigt fånga upp barn med särskilda behov.

Till sist, ska vi ha en förskola i Tvet? De politiker som väljs nu i september kommer att avgöra detta. Ska vi förlänga avtalet med Tvet Fastighetsbolag AB så kommunens förskola där kan fortsätta? Passa på att fråga de ni tänker rösta på i kommunvalet om man ser ett behov av barnomsorg på västra Orust utöver förskolan i Ellös! För Mp är svaret ja, för att öppna för fler barnfamiljer i väster.

Martin Reteike v.ordf i Lärandet för Miljöpartiet

LÄS OCKSÅ: Målar med nål och tråd – vill förmedla glädje

LÄS OCKSÅ: ”Alla barn behöver en bra start i livet, en bra skolgång”