Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ansvarstagande är inte Moderatledningens paradgren

Vi är inte emot privat vård, men det måste finnas kontroll över verksamheter som finansieras med skattepengar och regionens egna sjukhus kan inte fortsätta underfinansieras. Det skriver regionpolitikerna Janette Olsson(S), Stenungsund, och Jim Aleber (S), Ale.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Replik på insändaren ”Socialdemokraternas regionbudget är underfinansierad”

Moderatledningens fantasibudgetar de senaste åtta åren har inte bara gett gröna siffror på sista raden – det har även resulterat i ett halverat antal vårdplatser, personalbrist på sjukhusen, brist på kompetensförsörjning, stabslägen i regionen under upprepade tillfällen, vårdpersonalens lönenivå under rikssnitt, besparingskrav och arbetsmiljöproblem.

Stefan Svensson (KD) skriver i stort sett varenda tidning i regionen men läser man något om ansvarstagande i sina repliker? Vi har inte sett resultatet av det efter åtta år med Moderatledning i Västra Götalandsregionen, därav behöver vi nu städa upp de problem som verksamheterna har genom att ge rätt förutsättningar. Hur tror KD att 2 % uppräkning matchar 8,5% inflation?

Svensson far också med osanningar i sin replik. Därför förtydligar vi det som vi upprepat gånger och åter gånger i debatten – vi socialdemokrater är inte emot privat vård, men det måste finnas kontroll över verksamheter som finansieras med skattepengar och regionens egna sjukhus kan inte fortsätta underfinansieras. Stefan Svensson (Kd) får det att låta som att det är hans pengar som ska sparas i stora överskott i regionen. Nej, det är en skuld vi har till invånarna för att få vård och pengarna har S-regeringen skickat. Att kalla oss i det läget för ansvarslösa får oss att småle. Det visar att Svensson har en del kvar att lära för att på riktig tas på allvar.

Vi ser att beläggningsgraden i hela regionen lyst rött i rapporterna sedan januari, och långt dessförinnan. För att ge korrekt sakupplysning för våra invånare i VGR, så innebär det att risk för vårdskada beräknas som allvarlig – den värsta graderingen. Bristen på vårdplatser är alarmerande och allvarlig, Moderatledningen kontrar med en budget som innebär besparingar på 825 miljoner kronor på vården. Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har tydligt olika syn på vad ansvarstagande innebär.

Det är vi stolta över. Vi socialdemokrater vill ge sjukhusen förutsättningar att rädda liv, och se till att vårdpersonalen kan utföra sitt arbete med träffsäkerhet i en attraktiv arbetsmiljö. Det är helt orealistiskt att tro att det skulle uppstå av att ösa in pengar till privat vård utan att följa upp om det ens ger resultat, och samtidigt budgetera sparkrav på redan ansträngda verksamheter. Socialdemokraterna tar ansvar, därför är det dags att budgetera för verkligheten – och långsiktigheten. Regionen kan bättre.

Jim Aleber (S) regionpolitiker Ale

Janette Olsson(S) regionpolitiker Stenungsund

LÄS OCKSÅ: Socialdemokraternas regionbudget är underfinansierad