Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att skuldbelägga kvinnor är fortfarande en närvarade avart

Frozen Fright är en vanlig reaktion på våltäkt. Sluta skuldbelägga kvinnor. Det skriver signaturen Ludwig.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

18/11 kunde man läsa om en friande dom i ett våldtäktsfall. Jag har stor respekt för det beslut som rätten tagit, men det finns saker i domen att ta fasta på. Det mest uppenbara är argumentet om att tjejen inte visade någon fysisk reaktion. Det är ett allt för utslitet argument som överhuvudet taget inte bör vara relevant.

Vid en våldtäkt reagerar människor på olika sätt. En vanlig reaktion är frozen fright, det vill säga att hjärnan gör bedömningen att faran är övermäktig. Och i vetskap om det, argumentera för att det är ”konstig att kvinnan inte visat någon fysisk reaktion” är otroligt ringaktat. Det finns inget rätt eller fel sätt att reagera vid våldtäkt. Det borde vara en självklarhet 2021. Den förlegade synen på kvinnan som delansvarig, och ibland även huvudansvarig för övergrepp hon utsätts för framkommer även i domen.

Idén om att skuldbelägg kvinnor är tyvärr fortfarande en närvarade avart i vårt gemensamma tankegods. Frågan ingen kvinna skall behöva ställa till sig själv i detta sammanhang är fortfarande där - tänk om jag inte hade. Tänk om jag inte hade valt den korta kjolen; tänkt om jag inte hade gått ensam hem; tänk om jag inte hade flörtat så mycket; tänk om jag inte hade varit så berusad. Det räcker inte med en samtyckeslag. Vi behöver en samtyckeskultur som präglar samhällets alla delar. Ökad jämställdhet kommer inte av sig själv. Det blir inte naturligt bättre med nästa generation. Det krävs både kunskap och en vilja att förändra. Jag är övertygad om att förändringen har sin början i vardagen. Runt matbordet, i klassrummet, på konferensen och i omklädningsrummet. Förändringen börjar börjar med dig och mig. Genom utbildning om de destruktiva normer som påverkar oss. Genom att vid varje givet tillfälle säga ifrån när olämpliga kommentarer fälls hur svårt det än kan vara. Det är så, det är bara så vi lyckas att trycka tillbaka förlegade normer och säkerställer den självklara rätten att inte bli våldtagen, oavsett klädval, miljö eller tidpunkt.

//Ludwig