Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bra med samsyn i Stenungsunds politik

Göran Newberg, 2:e vice ordförande Medborgerlig Samling Väst, svarar Linda-Maria Hermansson (C).

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Replik på insändaren ”Vi tänkte på infrastruktur redan innan MED bildades” (20/4):

Mycket bra att (C) i Stenungsund ser positivt på samsyn i långsiktiga sakfrågor som infrastruktur.

Att Linda-Maria Hermansson inte hört talas om Medborgerlig Samling (MED) må vara förlåtet, då partiet mycket riktigt är relativt nybildat. Vi som är aktiva är dock inte helt nybildade. Vårt minne sträcker sig betydligt längre tillbaka än nutid och skälet till partiets bildande är att söka i hur (C) och (L) svek den dåvarande borgerliga alliansen och gav bort regeringsmakten till (S) och (MP).

I valet 2018 ställde MED upp i ett stort antal kommuner, så även i kommunalvalet i Stenungsund, samt fick mandat i tre svenska kommuner.

Dock är lokal politik inte nödvändigtvis samma som rikspolitik. Dessutom avser (MED), till skillnad från traditionella partier, att arbeta utifrån samarbete i sakfrågor där samsyn finns, då detta främjar demokratin och våra väljares önskan. Detta gäller så klart även på lokal nivå och vi kan tänka oss att anta begreppet “haka på”, även om vi inte anser det “löjeväckande” att vi är tidiga och framförallt tydliga med att föra en långsiktig, realistisk politik med medborgarperspektiv som utgångspunkt.

Det har inte framgått särskilt tydligt att traditionella partier i STO-området i allmänhet lyckats framföra sina långsiktiga planer för infrastrukturen i regionen, vilket ju beslutsgången rörande detaljplanen för “resecentrum” kan nämnas som ett talande exempel. Som exempel har (S) i Stenungsund (tidigare?) framfört att “om vi bara får dubbelspår till Stenungstorg, så nöjer vi oss med det”… MED är de facto det enda parti som motsatt sig planen.

En så central satsning som ett resecentrum skall naturligtvis förankras utanför kommunhuset före beslut om placering. Detta har inte skett och en mycket stor del av kommunens innevånare utanför centrum, har bokstavligen körts över och avses inte kunna använda detsamma. MED i Stenungsund är därför motståndare till den detaljplan som presenterats som utöver att den saknar medborgarnytta, även saknar långsiktighet, hänsyn till hantering av farligt gods, samt vilka kostnader som planen medför.

Göran Newberg

Stenungsund

2:e vice ordförande Medborgerlig Samling Väst

LÄS OCKSÅ: Vi tänkte på infrastruktur redan innan MED bildades