Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Därför är det viktigt för oss med jämställt uttag

Insändaren ger sin syn på saken varför det är så viktigt med föräldraförsäkringen och jämställt uttag.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Föräldraförsäkringen tillsammans med förskola och barnbidrag, är en faktor till att vi kommit längre i jämställdhetsarbetet än andra länder. Det har varit en lång väg från 1974 då cirka 500 pappor tog ut föräldrapenning. Det system vi har är unikt, generöst och flexibelt. Föräldraförsäkringen har bidragit till att underlätta för familjer att få ihop livspusslet och för att göra det möjligt att ha barn, familj och arbete samtidigt.

Vi är även det land i världen som har en av de högsta andelarna av arbetsdeltagande kvinnor, vilket inte hade varit möjligt utan föräldraförsäkringen. År 2020 betalades det ut cirka 30 Miljarder kronor i form av föräldrapenning. Av det betalades 65 procent ut till mammor och 35 procent till pappor. Från 500 av papporna som tar ut sina föräldradagar till 35 procent är bra. S har i regeringsställning varit drivande för ett mer jämställt uttag. 1995 kom den första reserverade månaden för pappor, 2002 den andra och 2016 den tredje. Alla de åren har S styrt Sverige. Ett uttag hos pappor som ligger på 35 procent är dock inte tillräckligt. S vill se ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Men vi vet också att normer i samhället och attityder på arbetsplatser sätter käppar i hjulet för utvecklingen.

Det är till exempel kvinnor som slutar jobba eller arbetar deltid när barnen är små. Något som hos kvinnor ger avtryck livet ut. S vill att fler ska se, speciellt pappor, att det är en unik möjlighet att få betalat för att umgås med barnen när de är små och skapa en relation till dem. Vi anser att barn har rätt till en relation till båda sina föräldrar. Därför är det viktigt för oss med en bra föräldraförsäkring och ett jämställt uttag. För att öka barnens rätt till sina föräldrar och för att öka jämställdheten vill vi att föräldraförsäkringen individualiseras och delas i tre delar. En till varje förälder och en som familjen själv ska får bestämma fördelningen av. Vi vill dessutom att taket i den tillfälliga föräldrapenningen höjs för att fler pappor skall vara hemma när barnen är sjuka.

Socialdemokraterna Tjörn