Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Därför ska Sverige inte gå med i NATO

Socialdemokraterna Tjörn motiverar i ett debattinlägg varför de inte tycker att Sverige ska gå med i NATO.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Vi lever i en orolig tid, både här hemma, i Europa och runt om i världen. Pandemi, krigshets och attacker på mänskliga rättigheter pågår för fullt. Det är omöjligt att skildra våra politiska uppgifter i framtiden utan att föra med förhållandena i omvärlden. Den fasthet och konsekvens som har funnits i svensk utrikespolitik är hotad. Det finns partier som vill förändra vår utrikespolitik som i själva verket varit en grundsten för vår politiska gärning. Vi är ett land där internationalismens idé och den gränslösa solidariteten är djupt rotad. Det finns dock motståndare som vill ändra på detta. Därför kommer S vara garanten för den nuvarande utrikespolitiken, som grundar sig på vår självklara rätt att själva utforma vår utrikespolitik och samtidigt som vi håller fast vid våra grundläggande värderingar och kravet att klart få säga vår mening.

Den militära alliansfriheten är ett fundament i Sveriges säkerhetspolitik och den bidrar tillsammans med vår ökade militära förmåga att fördjupa internationella samarbeten till säkerhet och stabilitet i vårt närområde. Den ger oss handlingsfrihet att agera på det sätt som bäst gagnar avspänning och en fredlig utveckling. Därför skall Sverige inte gå med i NATO. Demokrati vinner när demokratier håller samman. Vi kan bara bygga vår säkerhet tillsammans och i solidaritet med andra. Det är den fortsatta säkerhet- och utrikespolitikens mål för S - stabil, tydlig och långsiktig.

Denna tillit som den solidariska säkerhetspolitiken ger, är vägen framåt om vi vill ha en kärnvapenfri värld. I arbetet för kärnvapennedrustning måste Sverige ha en ledande roll. Det är därför bra att S har ett kongressbeslut på att det bör vara Sveriges mål att ansluta sig till FN-konventionen om att kärnvapenförbud. Det går i arbetsrörelsen, som S är en del av, en rak linje i arbetet för fred och tron på förnuftet. S skall driva en fredspolitik och feministisk utrikespolitik på hela det internationella fältet som i hög grad även är socialdemokratins mål.

Socialdemokraterna Tjörn