Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dags att sätta stopp för hälsoscheman

Hälsoschema låter bättre än vad det är. Det menar Alma Sibrian, ordförande Vänsterpartiet Tjörn.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

När personal och fackförbunden blir överkörda då behövs politiker som kliver fram och tar ansvar.

Jag som är politiker, kommunalarbetare och förtroendevald på min arbetsplats ser vilka konsekvenser hälsoscheman ger i praktiken.

Vem kan vara emot hälsoscheman?

På ytan låter det bra. Målsättningen om att heltid ska vara norm har många välfärdsarbetare länge stridit för. Det är inte heltidsnormen som är ett problem utan sättet som Tjörn och andra kommuner valt att genomföra det på. För under parollen ”hälsosamma scheman” har allt fler kommuner förändrat arbetstiderna. Fler nattpass, jobb på annan arbetsplats och mindre vila mellan arbetspassen är bara några exempel. Inom Kommunal har anställda protesterat högljutt landet över.

Vittnesmål finns i grupper där man delar erfarenheter.

”Jobbade på ett äldreboende där jag verkligen trivdes men fick byta då mitt hälsoschema var 13–22 och så börja dagen efter 6.45- 16 flera gånger i veckan.”

”Om jag ska fortsätta jobba natt ska jag jobba 17 nätter mer på ett år när nattpassen kortas.”

Bakgrunden på Tjörn är ”heltidsresan” som inleddes i år. Då infördes förändringar som påverkade personalen. Den har lett till fler nattpass för nattpersonalen och sämre scheman för i stort sett alla anställda. Det är svårt att hitta någon som gillar ”hälsoscheman”.

Efter de landsomfattande protesterna har några kommuner lyssnat och backat. Det borde även Tjörn göra. Det finns det knappt något hälsosamt i dessa ”hälsoscheman” överhuvudtaget. Detta är bara ett sätt att spara pengar, på bekostnad av personalens hälsa.

Kloka arbetsgivare lyssnar istället på medarbetarna som kan sina verksamheter och vet bäst om behoven. Välfärden behöver få mer resurser och en höjd bemanning. Med anledning av de stora konsekvenserna ”hälsoscheman” leder till särskilt för nattpersonal har jag motionerat till kommunfullmäktige om att nattpersonalens villkor ska förbättras.

Alma Sibrian,

ordförande Vänsterpartiet Tjörn