Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dessa personer ses som en grupp och inte som individer

Det finns de som inte ens får möjligheten att använda sig av sin demokratiska rättighet att rösta då partierna inte erbjuder lättläst information så att de kan förstå hur, var och på vad de kan rösta. Det skriver Emma Lennholm (S) Tjörn.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Jag hade turen att få vara med på en lättpratad valdiskussion för personer med en intellektuell funktionsnedsättning i veckan. Min tro var att jag skulle gå dit och besvara deras frågor om politik men förstod snabbt att jag var där för att lära mig.

Jag lärde mig att den tro som jag haft om att vi inkluderar alla i vårt samhälle och i vår politik är fel. Det finns de som inte ens får möjligheten att använda sig av sin demokratiska rättighet att rösta då partierna inte erbjuder lättläst information så att de kan förstå hur, var och på vad de kan rösta.

Jag lärde mig att dessa personer ses som en grupp och inte som individer, men olika önskningar, förmågor och kunskaper. De känner att de aldrig ens får möjligheten att visa vad de kan. De erbjuds daglig sysselsättning och för detta får de en ersättning på 48 kronor per dag. Inte per timma, per dag! Hade du gått till jobbet för 48 kronor per dag? Hade du känt dig uppskattad, motiverad och värdesatt? En individ på mötet påpekade att han arbetar hårdare varje dag än vad han tror att vi politiker gör, men för detta kan han inte ens få en lön.

Vi pratar ofta om individer som grupper: invandrare, rullstolsbundna, blinda, svenskfödda, funktionsnedsatta… listan kan göras hur lång som helst. Vi glömmer att inom dessa gruppen har vi personer med olika nivåer av förmåga, olika kunskapsområden, olika personlighet som bör värderas individuellt och få möjligheter utifrån det oavsett vilken av dessa grupper man tillhör.

En person på mötet sa att han hade hoppats att samhället hade kommit längre än så här, och jag kan inget annat än att hålla med – vi måste se till att komma längre än så här.

Emma Lennholm (S) Tjörn

LÄS OCKSÅ: Inför nationell skolpeng – 29 miljoner mer till skolan i Stenungsunds kommun