Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efterspelet till division 6-matchen mellan Svenshögens SK och IFK Uddevalla måste få ett slut. Det är dags för fotbollens myndigheter att komma till skott och blåsa av. Bild: Tony Balogh
Efterspelet till division 6-matchen mellan Svenshögens SK och IFK Uddevalla måste få ett slut. Det är dags för fotbollens myndigheter att komma till skott och blåsa av. Bild: Tony Balogh

Tony Balogh: Det är hög tid att blåsa av Svenshögens match

”Det hinner hända mycket på 24 timmar” säger den tävlingsjuridiske tjänstepersonen på Svenska Fotbollförbundet. För egen del kontrar jag med att det faktiskt inte har hänt ett skit på snart en månads tid i det som är ett sidledspassande i paragrafryttarland. Kvar står spelarna och ledarna i Svenshögens SK som undrar om de får flytta upp i division 5 eller inte.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Efterspelet till matchen den 12 september i division 6 Bohuslän södra mellan Svenshögens SK och IFK Uddevallas andralag har skapat massor av rubriker, utropstecken och frågetecken.

Att kunna sätta punkt – något som juridiskt kunde ha hänt och moraliskt/etiskt borde ha hänt för länge sedan – är dock inte den främsta förmågan när fotbollsförbund på distrikts- och nationell nivå ska komma till skott.

Det senaste som skett är att det ärende, som för några dagar sedan skickades till SvFF, som sedan hamnade hos Bohusläns FF under tisdagen, idag på onsdagen åter hamnade i Stockholm.

Mitt i allt detta står spelarna och ledarna i Svenshögens SK och undrar om de kommer att flyttas upp till division 5 eller inte. I tabellen ligger de på andraplats efter Karlberg-Rosseröd som dock sagt sig avstå uppflyttning. Men SSK skulle kunna vinna serien av egen kraft om resultatet mot IFK Uddevalla var ett annat,

Förlust 1–7 blev seger 3–0

Några av er som läser detta kanske tänker ”men Balogh – är det inte bra om man undersöker så att det blir rätt?”

Jodå, det är helt OK men då säger jag Stala IF-Stenungsunds IF:s lag 2. De möttes för en match den 25 september där Stenungsund vann med klara 7–1. Så såg verkligheten ut den lördagen. Kartan några dagar senare säger dock att Stala vann med 3–0!

Inför matchen kom en spelare i Sif sent med i truppen. Frågan som ställdes var om spelaren kunde skrivas in i laguppställningen för hand. Det gick bra. Bara man inte glömde att elektroniskt föra in namnet. Vilket inte skedde. Som Stala upptäckte. Då tilldömdes hemmalaget segern med 3–0 eftersom man spelat med en ”okänd” spelare.

Vad jag vill sa sagt? Att det går att fatta rätt beslut. Om man vill.

Ingen vill ta i het boll

I matchen mellan Svenshögen och IFK Uddevalla lyckades gästerna kvittera sent i matchen. En cykelspark från kanten ledde till ett självmål av SSK vilket gav slutresultatet 2–2. Seger för de orangetröjade hade gett dem de två pinnar som hade krävts för att av egen kraft kunna säkra seriesegern.

Den cykelsparkande spelaren visade sig dock spela under ett annat namn. Inte nog med det. 2–2-målet hade filmats. Och lagts upp på TikTk. På kort tid hade målet setts över 200 000 gånger.

Men trots övertydliga bevis har fotbollens företrädare – både på tjänstemannanivå men också bland förtroendevalda – på något sätt fastnat i juridikträsket när det hade räckt med etik och moral.

Ska man vara en smula konspiratorisk kan man säga att instanserna kastar denna heta boll mellan sig för att ”slippa” var den som ska fatta ett beslut.

Måste fatta beslut

Antagligen är detta inte sant alls – det finns inga belägg för att jag ska kunna vara konspiratorisk.

Det hela skulle kunna sluta med att Svenshögen flyttas upp därför att Karlberg-Rosseröd inte vill avancera. Men det vore att göra det enkelt för sig.

BFF eller SvFF eller båda två måste komma fram till ett beslut kring det faktum att ett lag lät en spelare ta plats på planen under ett annat namn. Om man låter det passera betyder ju det att man accepterar det fusk som trots allt har inträffat.

För fotbollens bästa måste ett beslut komma. Det är helt enkelt oundvikligt.

Vad som är betydligt mer obegripligt är att det ska behöva ta nästan en månad. Det är därför hög tid att både blåsa av matchen och sätta punkt.