Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är inte rimligt att de som utsatts för våld skall behöva vara den som flyr

Det krävs en strukturell förändring som erbjuder de som utsätts för våld i nära relationer ett ökat skydd både lagmässigt och resurs- och tillgänglighetsmässigt. Det skriver Emma Lennholm (S) Tjörn i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Det dödliga våldet i Sverige har inte ökat trots att gängkriminalitet är något viktigt att ta tag i – men något som är lika viktigt är att av de kvinnor som utsätts för dödligt våld så är det i hälften av fallen förövaren någon som kvinnan lever i en parrelation med (i de fall män utsätts för dödligt våld är den i fyra procent en partner). Gällande misshandelsfall mot kvinnor så är förövaren en närstående i 80 procent av de anmäla fallen (motsvarande siffra för män är 45 procent).

Tyvärr löper kvinnan den största risken i samband med att hon har modet nog att lämna en destruktiv relation och det skydd samhället kan erbjuda är långt ifrån nog, och en stor del av arbetet för att hjälpa dessa kvinnor att våga ta steget, stötta dem och skydda dem ligger på ideella organisationer.

Under den senaste mätningen som skedde 2019 bodde nästan 13 000 kvinnor i skyddat boende under minst ett år. Många av dessa kvinnor flyr tillsammans med sina barn. Barn som i flera fall själva utsatts för misshandel eller tvingats bevittna sin mamma bli misshandlad.

Även om kontaktförbud utfärdats är det sällan detta åtföljs av larmsystem som kan erbjuda skydd för kvinnan och barnen om detta kontaktförbud bryts. Det är också långa väntetider gällande rättegångar och barn kan ibland förväntas vittna om det de upplevt mer än ett år efter det har skett.

Det är inte rimligt att de som utsatts för våld skall behöva vara den som flyr. Att de som tvingats leva under hot i en relation skall behöva fortsätta leva i skräck även efteråt, behöva lämna sin släkt och sina vänner, ge upp sitt arbete och att deras barn även skall behöva uppleva detta – medan förövaren kan fortsätta leva sitt liv som vanligt.

Det krävs en strukturell förändring som erbjuder de som utsätts för våld i nära relationer ett ökat skydd både lagmässigt och resurs- och tillgänglighetsmässigt. När den som skadat dig är den som du älskat mest måste samhället ge dig allt det stöd och den trygghet du borde fått i ditt eget hem.

Emma Lennholm (S-kvinnor Tjörn)

LÄS OCKSÅ: Tjörnpartiet, Johansen nya stödtrupp

LÄS OCKSÅ: Efter fyndet av pytonorm: ”Man kan undra hur folk tänker”