Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Människan har alltid anpassat sig till klimatförändringar, men nu är det minsann vi som ska styra klimatet. Det skriver insändarskribenten i en replik till MP Tjörn. Arkivbild Bild: Bengt Christian
Människan har alltid anpassat sig till klimatförändringar, men nu är det minsann vi som ska styra klimatet. Det skriver insändarskribenten i en replik till MP Tjörn. Arkivbild Bild: Bengt Christian

Det är kanske värt uppoffringen om vi kan rädda planeten

Människan har alltid anpassat sig till klimatförändringar, men nu är det minsann vi som ska styra klimatet. Det skriver insändarskribenten i en replik till MP Tjörn.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Replik på insändaren ”Listar reformer för en snabb och rättvis omställning av samhället” (16/4):

Tack MP för att ni är tydliga med vilka ”rättvisa” reformer ni tillsammans med S vill genomföra, som kommer att göra oss alla fattigare, med mindre val och sämre livskvalitet. Men det är kanske värt uppoffringen om vi kan rädda planeten?

Låt oss titta på lite fakta för att få bättre perspektiv.

Koldioxidhalten i atmosfären är ca 0,041%. Av detta står människan för ca 4-5%, resterande 96-95% har naturliga orsaker, som utsläpp från oceaner, vulkaner (50-100 gigaton CO2 årligen), förrutna växter, mm. Man kan då säga att koldioxid i atmosfären orsakad av de mänskliga utsläppen är ca 0,0021%, och det är den halten som man påstår styr klimatet.

Sverige står för ca 0,2% av världens koldioxidutsläpp och EU ca 9%.

När man pratar om utsläppen på tv, visas oftast skorstenar med svart rök. Det är inte koldioxid. Koldioxid är genomskinlig, har ingen lukt och den är inte en luftförorening. Det är livets gas, alla växter behöver den, vi får bättre skördar och grönare planet.

IPPC, en FNs klimatpanel är ett mellanstatligt organ som har i uppdrag att enbart bevisa mänsklig påverkan på klimatet. Andra faktorer som har betydelse, som solens aktivitet, mängden av solenergi som når oss, jordaxelns lutning, havsströmmar, mm. tar man inte i beaktande. Man tror dock att vetenskapen är färdig med sin analys och avfärdar komplexiteten av dessa frågor.

Människan har alltid anpassat sig till klimatförändringar, men nu är det minsann vi som ska styra klimatet. Den globala temperaturökningen får inte överstiga 1,5 grader, har vi bestämt. Drakoniska åtgärder i klimatomställningspolitiken får inte ifrågasättas, oavsett vad det innebär för en vanlig löntagare som inte har råd med elbil, kämpar med stigande elräkningar och livsmedelspriser. Och det är inte Putin priser, det är regeringens beslut att vara världsledande i klimatomställningen.

Jag är tror att det är många som är bekymrade över utvecklingen.

Zofia Ohlsson