Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har en klok kommun som satsar på hållbarhet, och vi har elever som vill äta växtbaserat både för sin egen framtid och djurens. Det skriver insändarskribenten. Arkivbild Bild: Therese Elgquist
Vi har en klok kommun som satsar på hållbarhet, och vi har elever som vill äta växtbaserat både för sin egen framtid och djurens. Det skriver insändarskribenten. Arkivbild Bild: Therese Elgquist

Elever vill äta växtbaserat både för sin egen framtid och djurens

Vi har en klok kommun som satsar på hållbarhet, och vi har elever som vill äta växtbaserat både för sin egen framtid och djurens. Det skriver insändarskribenten.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

En eloge till kommunen! Djurens Rätts årliga rankning av Djurvänlig Kommun har gått av stapeln och Stenungsund klättrade från 31:a plats till en 24:e plats. Kommunen har satsat på att servera vegetarisk lunch två-tre gånger i veckan samt antagit ett mål om minskad servering av kött, något som färre än 10% av Sveriges kommuner har i dagsläget. Detta gör mycket för djuren. Exempelvis är en vanlig bedövningsmetod för grisar gasning, trots att SLU och Jordbruksverket bedömer den som plågsam, och många länder har förbjudit metoden. Ändå bedövas fler än nio av tio grisar i Sverige på detta sätt. Tack vare skolornas vegetariska satsning har många grisar räddats från detta öde.

Utöver grisarnas lycka, är det även kanon för klimatet. Växtbaserade köttbullar har 90 procent lägre utsläpp än traditionella köttbullar, så på de 7000 personer som äter i skolorna varje dag, innebär det en skillnad på över 30 ton koldioxid. På en enda lunch! Genom de 89 vegetariska luncherna under läsåret har vi alltså lyckats minska utsläppen med flera miljoner kg CO2! Det är mer utsläpp än vad alla bilister som köar på Stenungsöbron tillsammans släpper ut på ett helt år!

Så vad ska vi göra för att knipa förstaplatsen och minska utsläppen ytterligare?

Den största möjligheten är att låta dem som vill det äta helt växtbaserat. Just nu tillåts det enbart för medicinska skäl, vilket är synd då många vill göra det för klimatet och djuren. Det är nämligen inte bara grisar som gasas. Även nyfödda tuppkycklingar i den vegetariska äggindustrin får utstå plågsam gas samma dag som de föds, då man inte har något behov av dem. Utöver det minskar en helt växtbaserad kost utsläppen mer än dubbelt så mycket jämfört med en vegetarisk kost. Det är även billigare och Livsmedelsverket menar att det är ypperligt hälsosamt.

Vi har en klok kommun som satsar på hållbarhet, och vi har elever som vill äta växtbaserat både för sin egen framtid och djurens. Varför inte fortsätta i den positiva riktningen från förra året, och låta dem?

Lawrence Jörgensen