Insändarskribenten har ägnat åtskilliga timmar åt att studera de senaste månadernas elräkningar och överväger att ansluta sig till de många eluppror som nu startats. Arkivbild
Insändarskribenten har ägnat åtskilliga timmar åt att studera de senaste månadernas elräkningar och överväger att ansluta sig till de många eluppror som nu startats. Arkivbild Bild: Emma Gustafsson

Eluppror eller ny energipolitik?

Insändarskribenten har ägnat åtskilliga timmar åt att studera de senaste månadernas elräkningar och överväger att ansluta sig till de många eluppror som nu startats.

ANNONS

Elmarknaden är obegriplig. Och då menar jag inte regeringens gigantiska elsubventioner till amerikanska techföretag som etablerar sig i Sverige. Jag menar heller inte Sveriges och Europas obefintliga beredskap inför den energikris vi står inför – där olika mer eller mindre dåliga alternativ ställs mot varandra och tvingar upp priserna till astronomiska belopp på elbörsen.

Jag menar det faktum att regering och riksdag medvetet valt ut elen som den tjänst som beskattas hårdast av alla tjänster vi medborgare betalar för. Smart drag – eftersom vi alla behöver el för vår överlevnad och ingen av oss vill frysa ihjäl.

Även elräkningarna är obegripliga. Jag utgår ifrån att det är meningen, så att vi konsumenter inte ska inse hur lite vi själva kan påverka genom att minska vår elförbrukning. När det gäller elnätet – som bland annat Vattenfall, Ellevio och E.On har monopol på – så kan vi bara påverka några få procent av kostnaderna. Den största delen av elräkningen är fasta avgifter, energiskatt och moms.

ANNONS

Det här insåg jag efter att ha ägnat åtskilliga timmar åt att studera de senaste månadernas elräkningar. Något som gjort mig så ursinnig att jag överväger att ansluta mig till de många eluppror som nu startats.

För att komplicera saken ytterligare finns det två typer av leverantörer: elnätsleverantörer (med monopol) som står för elnät och elleverantörer (som vi själva kan välja) som levererar el till vår förbrukning.

På min senaste månadsräkning för elnät, på 2 210 kronor, står den fasta och rörliga elnätsavgiften för 945 kronor. Energiskatten är mer än dubbelt så hög, 1 265 kronor. Alla kostnader på räkningen är momsbelagda med 25 procent – även energiskatten! Hur kan det vara moms på en skatt?! Slår jag ihop momsen med energiskatten blir det 1 818 kronor – som staten tar. Lägger jag till den fasta avgiften blir det 2 050 kronor. Det är hela 93 procent av räkningen. Endast sju procent är den rörliga delen som jag själv kan påverka.

På min senaste månadsräkning för elförbrukning, på 7 139 kronor, är elpriset 5 675 kronor, momsen 1 428 kronor och månadsavgiften 36 kronor. Totalt uppgår mina räkningar för elnät och elförbrukning till totalt 9 349 kronor. Av det är energiskatt och moms 3 246 kronor, nästan 35 procent av månadens totala elkostnad.

Jag betalar alltså först en avsevärd skatt på min inkomst. Därefter ska jag betala både energiskatt och moms på mina elräkningar. Och ovanpå det moms på energiskatten. Det här är helt orimligt.

Vi behöver alla el för vår grundläggande välfärd, till belysning, värme, matlagning, tvätt och tjänster som exempelvis internet. Andra kostnader, som inköp och nöjen, kan vi dra ner på men el kan vi helt enkelt inte avvara.

Den här vintern har elpriserna varit högre än någonsin. Regeringen försöker nu hantera detta genom ett tillfälligt stöd till elkonsumenter som drabbats extra hårt. Det räcker inte! Vi måste få förutsättningar som är långsiktigt hållbara. Dels måste det bli ett slut på att betala moms på skatt och på att få elräkningarna som inte går att förstå. Dels måste proportionerna ändras så att kostnader för skatt, moms och fasta avgifter minskar i förhållande till kostnader för förbrukning. Då skulle vi konsumenter få en större drivkraft att minska vår elförbrukning. Vi skulle heller inte överväga att ansluta oss till de olika elupproren när räkningarna dimper ner i brevlådan.

G H Svensson, Svanesund

ANNONS