Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ludwig Andreasson (S) Tjörn vill att politikerna på Tjörn föryngras. Arkivbild Bild: Annika Sahlin
Ludwig Andreasson (S) Tjörn vill att politikerna på Tjörn föryngras. Arkivbild Bild: Annika Sahlin

En medelålder på 62 år duger inte – men även Tjörns politiker behöver föryngras

Ludwig Andreasson (S) Tjörn vill att politikerna på ön föryngras.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Genom att göra en snabb överblick av de politiska partiernas valsedlar, framgår det tydligt att många av de har problem med att locka yngre människor. Medelåldern för de olika partierna är följande: S (62år), C (73 år), KD (58 år), L (59 år), M (57 år), SD (65 år), V (66 år) och MP (49 år). Det relativt långtifrån medelåldern i vår kommun som 2021 var 46 år.

Är ovan nämnda siffror ens relevant? Är representation och deltagande viktigt? Jag skulle vilja hävda det. Det är i alla fall viktigt för demokratin eftersom de politiska besluten blir bättre och mer rättvisare om medborgare kan artikulera sina preferenser och intressen. Men om representationen eller deltagandet är ojämnt fördelat kan det uppstå en form av ”bias” i det politiska beslutsfattandet och i sin tur kan leda till att de politiska institutionerna misskrediteras samt diskvalificera demokratin som styrelseskick.

Jag är därför glad och stolt över att vara del av ett parti som går till val med en lista som vågar lyfta fram unga och som dessutom består av varannan man varannan kvinna så långt det går. Men även mitt parti delar övriga partiers svårigheter att locka yngre att bli mer delaktiga i politiken. En medelålder på 62 år duger inte. Det socialdemokratiska partiet, men även Tjörns politiker behöver föryngras. Det är något jag kommer kämpa för.

Så min uppmaning är att rösta på ungdomen den 11 september. Min önska är att du i första hand väljer att lägga din röst på mig och Socialdemokraterna, och i andra hand kryssar någon annan kandidat under 25 år den 11 september. Rösta på ungdomen - rösta på framtiden!

Ludwig Andréasson (S)

LÄS OCKSÅ: Avgå och lämna plats för en yngre generation

LÄS OCKSÅ: Lärarvikarien Ludwig Andréasson kan bli yngsta toppolitikern på Tjörn