En nation som inte kan försörja sin egen befolkning har liten chans att överleva

Det är inte hållbart att använda andra länders jordbruksmark för import istället för att använda våra egna resurser. Det skriver Robert Larsson, Henån, regionchef LRF Västra Sverige

ANNONS

Medan bomberna faller i Ukraina och skapar mänskliga tragedier på en närmast ogreppbar nivå blir debatten i Sverige mer intensiv om vår egen försörjningsförmåga i händelse av avspärrningar och kriser. Debatten om vad vi då ska äta blir allt intensivare, men tyvärr är den fortsatt fristående från vad som är förutsättningarna för livsmedelsproduktion i Sverige.

Livsmedelspolitiken kapas fortsatt av människor som gillar att äta en fossilbränslelevererad avokado från Mexico, men som anser att en kalops på högrev från en svensk beteshage endast är resultatet av ett dödande.

Vi riskerar en matskam som hotar såväl vår försörjningstrygghet som strider mot vad matgeografin och klimatet gör det möjligt att producera i Sverige.

ANNONS

FN har uppmanat alla länder att producera mat baserat på nationella resurser. Nästan hälften av den svenska åkermarken är bäst lämpat för gräsodling och därmed för djuruppfödning med fyrmagade djur som kan omvandla cellulosan till högvärdigt protein. Drygt motsvarande en miljon fotbollsplaner brukas inte idag jämfört med 1950 på grund av för svag lönsamhet. Till det kommer betesmarkerna, där vi idag bara använder ungefär hälften av våra tillgängliga resurserna. Nyckeln till ett än mer hållbart och mer klimatvänligt svenskt jordbruk är definitivt inte att avvisa kött som mat.

Det är inte hållbart att använda andra länders jordbruksmark för import istället för att använda våra egna resurser.

Att ersätta allt kött med växtprotein är inte heller en framkomlig väg. Med nuvarande sorter och behov av växtföljder för att undvika sjukdomar kan proteinrika växter som bönor och lupin bara kan täcka ca 10-20 procent av det dagliga proteinbehovet vid helt lyckade odlingsår i Sverige.

Att utse svenska bönder till fiender i klimatkampen och det gröna skiftet är inget annat än ett tragiskt fiasko. De svenska bönderna arbetar redan med förändringarna ihop med fotosyntesen.

Robert Larsson, Henån, regionchef LRF Västra Sverige

ANNONS