Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ludwig Andreássson (S) vill ha en mer nyanserad debatt om a-traktorer. Förbjuder vi a-traktorn, så begränsar vi också ungas rätt till en meningsfull fritid, skriver han i ett debattinlägg. Arkivbild Bild: Jari Välitalo
Ludwig Andreássson (S) vill ha en mer nyanserad debatt om a-traktorer. Förbjuder vi a-traktorn, så begränsar vi också ungas rätt till en meningsfull fritid, skriver han i ett debattinlägg. Arkivbild Bild: Jari Välitalo

Ett förbud av a-traktorer löser ingenting

Ludwig Andreássson (S) vill ha en mer nyanserad debatt om a-traktorer. Förbjuder vi a-traktorn, så begränsar vi också ungas rätt till en meningsfull fritid, skriver han i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Det pågår sedan en tid en debatt som blivit allt mer hätsk efter att utredningen om a-traktorer kom. I debatten hörs ofta de mest extrema röster som vill förbjuda a-traktorerna och de med en allt för överdriven låt-gå-mentalitet. Vi måste på riktigt komma bort ifrån ytterligheterna i debatten och på allvar börja prata om kärnan i frågan. Nämligen våra ungdomars säkerhet och deras rätt till en meningsfull fritid.

Utredningen som tillsattes av den tidigare socialdemokratiska regeringen tar just upp dessa centrala delar. Utredningen ger förslag på hur säkerheten för föraren av a-traktorer kan öka, samtidigt som friheten för våra unga, som en a-traktorn innebär, behålls. Utredningen ger förslag på krav på bälte, ökat fokus på risker i utbildningen för körkort och införande av tekniska krav för att försvåra manipulation av hastighetsbegränsningen för att nämna några exempel.

För många ungdomar är a-traktor i synnerhet och motorintresset i allmänhet en stor del av deras liv. Det är a-traktorerna som tar dem till skolan, fritidsaktiviteterna eller helgjobbet. Under de senaste åren har det vuxit fram en ”epa-kultur” och för många unga har intresset för a-traktorn blivit en del av dem själva. En del av deras identitet. Förbjuder vi a-traktorn, så begränsar vi också ungas rätt till en meningsfull fritid.

Men farligast av allt, så stöter vi bort dessa ungdomar, och stämplar dem som oönskade i den del av livet som kanske är den mest krävande delen. Vi i den vuxna generationen måste försöka se oss själva i dessa ungdomar, se deras intressen och göra det möjligt för dem att uttrycka sitt engagemang. På så sätt ger vi dem ett nytt och friare liv.

Med det sagt råder det ingen som helst tvekan om att ingen ung ska dö i trafiken och inga föräldrar ska behöva nås av samtalet att deras barn omkommit i en trafikolycka med en a-traktor. Ett förbud är dock inte lösningen när det finns förslag som kan generera en bättre lösning för så väl trafiksäkerheten som de ungas frihet.

Ludwig Andréasson (S)

LÄS OCKSÅ: Polisen om A-traktorfilmerna: ”Jag förstår att ungdomarna blir rädda”

LÄS OCKSÅ: 17-åringar med narkotika stoppades i A-traktor