Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färgglad mat är inte detsamma som näringsriktig mat

Våra barn, vår framtid, det uppväxande släktet behöver animaliskt protein för en normal psykisk och fysisk utveckling, menar Börje Berntsson.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Replik på “Nyttig växtbaserad skolmat bra för både elever och miljön” publicerad 2 juni 2022.

Du har gått vilse Jonas, det blir väldigt tydligt i din replik.

Du verkar inte vara medveten om att det från myndigheterna finns krav på skolan skall tillhandahålla näringsrik och näringsriktig mat. Detta för att barnen skall kunna tillgodogöra sig undervisningen.

Det finns flera svenska rättsfall där vilsna föräldrar påtvingat sina barn enbart vegetarisk kost, där svensk sjukvård i sista stund fått gå in och rädda dessa barn från svältdöden.

Du framhärdar i din argumentation att svenska skolbarn i stor skala bör utsättas för denna undermåliga kost. Våra barn, vår framtid, det uppväxande släktet behöver animaliskt protein för en normal psykisk och fysisk utveckling.

Det du benämner som klimatskadliga animalier, och all annan mat för den delen, är i själva verket inget annat än gröna biogena kolatomer som ingår i den korta kolcykeln.

Växter, djur och människor, även du själv Jonas ingår i denna korta kolcykel.

Alla vill väl rädda Amazonas biologiska mångfald, men att tro att den skulle räddas genom att börjar servera näringsfattig skolmat är minst sagt naivt.

Visserligen är baljväxtodling i Sverige bättre än sojaodling i Amazonas, men den verkliga biologiska mångfalden i Sverige uppnås inte med baljväxtodling utan med vallodling och betande idisslare.

Ditt insnöade resonemang leder bara till meningslös symbolpolitik som enligt dig skall betalas av skolbarnen som därigenom förvägras en normal utveckling pga undermåliga skolmåltider.

Kolet i vår värld består av den “gröna”, dvs den biogena kolatomen samt den “svarta” dvs den fossila kolatomen.

Det fossila kolet tillför “ny” koldioxid till atmosfären medan den gröna biogena kolatomen ingår i den korta kolcykeln som är förutsättningen för allt liv på vår planet.

Avslutningsvis, färgglad mat är inte detsamma som näringsriktig mat!

Börje Berntsson