Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föräldrar ska kunna känna sig trygga med att det finns en omsorg

S på Tjörn vill att förskolan och barnomsorgen ska underlätta för föräldrar att kombinera arbete och familj

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

När S på 70 - talet började arbetet med en förskola för alla blev resultatet en riktig frihetsreform för barnfamiljer i allmänhet och kvinnor i synnerhet. I ett modernt samhälle, måste det gå att kombinera föräldraskap och försvarsarbete, oavsett familjekonstellation. Vår uppgift som politiker blir därför att möjliggöra detta - göra det enklare för människor att uppfylla sina mål och drömmar - och på riktigt frigöra resurser till en förskola för alla. För många familjer är förskolan en enorm hjälp i livspusslet. Det finns dock många yrkesgrupper som har arbetstider helt eller delvis förlagda på kvällar, nätter eller helger. Föräldrar skall kunna känna sig trygga med att det finns en omsorg även om de arbetar andra tider än dagtid, måndag till fredag. Det är därför vi i S på Tjörn vill att förskolan och barnomsorgen skall vara mer flexibel och underlätta för föräldrar att kombinera arbete och familj.

Det finns partier som hävdar att arbeta obekväma tider är något man själv valt och får ta de konsekvenser som följer. Det finns även attityder att sådana saker skall lösas inom familjen. Det är dock ett faktum att inte alla yrkesgrupper kan jobba rak vecka, vissa tar ett nattjobb eftersom det inte kan leva på en deltidstjänst på dagtid och alla har inte en stor familj eller en partner som kan ta hand om barnet när arbetet kallar. Klassamhället är fortfarande närvarande. Det finns även de som hävdar att föräldrar själva inte väljer barnomsorg på obekväm arbetstid, men om föräldrar inte får möjligheten att välja hur kan de då välja att tacka nej eller ja till det? Om kvinnor och män skall ges samma ekonomiska oberoende, delat ansvar för hem och barn samt karriärutveckling måste kommunen ge stöd till barnfamiljer i form av mer flexibla tider i förskolan och införandet av nattis. Vi i S på Tjörn skulle om vi varit i majoritet, använt oss av de generösa statsbidrag den S-ledda regeringen erbjuder kommuner för denna möjlighet eftersom vi står på barnfamiljernas sida.

Socialdemokraterna Tjörn