Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För att hindra en klimatkollaps är det enligt vetenskapen klarlagt att det är bråttom med en omställning. Det är uppenbart att denna uppfattning inte delas av alla. Det skriver Klimatgruppen på Tjörn. Arkivbild Bild: Susanne Engdahl-Jensen
För att hindra en klimatkollaps är det enligt vetenskapen klarlagt att det är bråttom med en omställning. Det är uppenbart att denna uppfattning inte delas av alla. Det skriver Klimatgruppen på Tjörn. Arkivbild Bild: Susanne Engdahl-Jensen

För att förhindra en klimatkollaps är det bråttom att ställa om

För att hindra en klimatkollaps är det enligt vetenskapen klarlagt att det är bråttom med en omställning. Det är uppenbart att denna uppfattning inte delas av alla. Det skriver Klimatgruppen på Tjörn.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Under våren har flera insändare i denna spalt diskuterat klimatfrågorna. Med all tydlighet har framgått att den klimatomställning som vi alla kommer att beröras av i högsta grad engagerar men också upplevs som ett hot, inte bara hot mot vanor och beteenden, utan mot ens personliga uppfattning. Det blir en mental inre omställning som kräver mycket av den enskilda människan.

Precis detta ger några av insändarskribenterna tydligt uttryck för. Benägenheten till att förändra sitt tänkande är olika, beroende på vilka drivkrafter som format våra idéer eller värderingar. Värderingar som vi alla bär på och även ska kunna plädera för. Det är viktigt att denna debatt och detta samtal förs.

Vi lever i ett fritt och demokratiskt land. Vi har förmånen att till exempel på denna sida framföra åsikter, argumentera och föra debatt som utvecklar och vidgar våra kunskaper och föreställningar.

Alla synpunkter, samtal och diskussioner måste betraktas som viktiga för den som uttalar sig. Man tar ansvar för sitt eget uttalande och har respekt för mottagaren. Att vara hånfull, raljera eller gå till personangrepp blir därför endast ett sätt att beskriva sig själv och man förgör möjligheten till dialoger och utveckling.

För att hindra en klimatkollaps är det enligt vetenskapen klarlagt att det är bråttom med en omställning. Det är uppenbart att denna uppfattning inte delas av alla. Detta kan man ha respekt för. Särskilt med tanke på hur vi under generationer har präglats till allt större konsumtion och sällan behövt avstå. Det scenario vi nu står inför vad gäller klimatet måste dock komma högt på dagordningen.

Från Klimatgruppens sida har vi ansträngt oss att få kontakt med företrädare för de olika politiska partierna i syfte att få till stånd samtal och engagemang för klimatfrågorna. Men det händer ju inget!?

Vi vill att ni politiker börjar ta ansvar för ert uppdrag och för framtiden. Klimatomställningen måste prioriteras.

Klimatgruppen på Tjörn