Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler poliser, fler lärare, skärpta straff och en starkare socialtjänst

För att knäcka gängen behövs mer än bara poliser och fler fängelser. Vi måste mobilisera hela samhället för att bryta segregationen och stoppa nyrekryteringen av ungdomar in i gängen. Det skriver Socialdemokraterna Tjörn i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Sedan 2018 har antalet poliser ökat till antalet och per 100 000 invånare. I slutet av 2021 påbörjade över 700 polisaspiranter slutfasen av sin utbildning att bli polis. Just nu går närmare 3000 studenter polisutbildningen och nyss blev över 700 av dem polisaspiranter och skall slutföra sin utbildning. Det är bra. Regeringens mål med 10 000 polisanställda till år 2024 är inom räckhåll.

Men samtidigt som Polismyndigheten växer så det knakar skjuts fler personer än tidigare. Varför fortsätter skjutningarna, trots att vi låser in fler och låser in dem längre. Jo, för bakom varje kille vi tar och låser in, står det en ny redo att ta hans plats. Det säger oss att vi måste stoppa nyrekryteringen till gängen och då handlar det om andra insatser. Det handlar om skola, socialtjänst och fritidsverksamhet. Allt sådant som höger tyvärr saknar politik för. Just nu låser vi in fler än någonsin. Men för att knäcka gängen behövs mer än bara poliser och fler fängelser. Vi måste mobilisera hela samhället för att bryta segregationen och stoppa nyrekryteringen av ungdomar in i gängen.

Det handlar alltså om fler poliser och fler lärare, skärpta straff och mer resurser till Kriminalvården, fler verktyg till polisen och en starkare socialtjänst. Samtidigt som unga män skjuter varandra på gatan, blir kvinnor mördade av sina pojkvänner, flickor blir begränsade av sina fäder och barn får bevittna pappa slå mamma. Något som vi inte talar om eftersom det sker i det dolda, i hemmet och för att offret är kvinna. Här måste göras mer. Kvinnofridslagstiftning, sexköpslagen, samtyckeslagen och barnfridslagen är exempel på viktiga reformer som S drivit fram för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, men det är långt ifrån tillräckligt.

1 juni införde regeringen ett nytt brott i brottsbalken med beteckning hedersförtryck, men även på detta område måste fler åtgärder vidtas. S har växlat upp kampen mot gängen samt de män som begränsar, slår och mördar. Vi avslutar gärna det arbetet.

Socialdemokraterna Tjörn

LÄS OCKSÅ: Avvisad kroggäst tog bilen – greps misstänkt rattonykter

LÄS OCKSÅ: Polisens larm: ”Vi har för mycket narkotika här”