Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Gångare, håll er på rätt sida" uppmanar insändaren. Arkivfoto Bild: Stefan Bjarnefors

Håll till vänster, fotgängare!

Nu när höstmörkret är här blir det ännu viktigare för gångare hålla sig på rätt sida, skriver insändaren.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Flertalet av oss känner nog till, att fordon körs på vägens högra sida och däri inbegrips även cykeln, som ju är ett fordon. Fotgängare är ju det långsammare trafikslaget och därför skall dessa gå på vägens vänstra sida. Detta är reglerat i trafiklagarna och bygger helt på ett trafiksäkerhetstänk. Om vi går över till gång- och cykelbanor, så är förhållandet exakt detsamma, alltså går fotgängarna på vänster sida, men tyvärr är efterlevnaden av denna trafikregel väldigt dålig. Sedan oktober 2018 är det lag på, att fotgängare skall gå på vänster sida på gång- och cykelbanor, men många tycks leva i okunskap om detta. Går man på vänster sida har man bra ögonkontakt med mötande cyklister och kan därmed undvika onödiga incidenter.

När man som cyklist kör ikapp fotgängare som går på fel sida är det säkrast att pingla på dem, men detta kan också orsaka en reaktion hos fotgängaren, om denne då försöker hoppa över till rätt sida. Det är just dessa situationer jag upplever som obehagliga, eftersom de kan förorsaka olyckor, där både fotgängaren och cyklisten kan skadas helt i onödan.

Detta är särskilt viktigt nu när det successivt blir mörkare och även om fotgängaren bär reflex, så har cyklisten oftast inte tillräcklig belysning för att göra reflexen synlig.

Av exakt samma skäl som på vägarna uppmanar jag alla fotgängare att gå på vänster sida på gång- och cykelbanan! Därmed undviks irritation och olyckor och alla är glada och trivs i varandras sällskap.

Det är enbart på en renodlad trottoar/gångbana, som det inte är reglerat var man skall gå, utan där får nog situationen avgöra vad som är lämpligast.

Fotgängarcyklistbilisten