Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla svenskar är ju beroende av el på olika sätt och påverkas därmed i varierande grad. Men handen på hjärtat, vad gör svensken för att minska energiförbrukningen egentligen? Det skriver signaturen ”Kilowattjägaren”. Arkivbild Bild: Jari Välitalo
Alla svenskar är ju beroende av el på olika sätt och påverkas därmed i varierande grad. Men handen på hjärtat, vad gör svensken för att minska energiförbrukningen egentligen? Det skriver signaturen ”Kilowattjägaren”. Arkivbild Bild: Jari Välitalo

Handen på hjärtat: vad gör du för att minska energiförbrukningen?

Alla svenskar är ju beroende av el på olika sätt och påverkas därmed i varierande grad. Men handen på hjärtat, vad gör svensken för att minska energiförbrukningen egentligen? Det skriver signaturen ”Kilowattjägaren”.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till redaktionen[email protected]

De energipriser vi nu lever med är ett stort problem för all verksamhet i Sverige. Alla svenskar är ju beroende av el på olika sätt och påverkas därmed i varierande grad. Men handen på hjärtat, vad gör svensken för att minska energiförbrukningen egentligen? Kanske inte så mycket, utan man pratar mest om att staten skall ge bidrag till de som får höga elräkningar.

När drivmedelspriserna ökar kraftigt, brukar det ofta resultera i, att man försöker minska sitt bilåkande, men när elpriset ökar, då ropar man efter statliga bidrag, komiskt …

Kanske skulle man kunna tänka sig frivilliga åtgärder beträffande släckt belysning i många olika situationer, ex.vis kontorslokaler behöver kanske inte stråla i full belysning nattetid och under helger, när ingen befinner sig i lokalerna.

Lägenheten behöver kanske inte vara fullt upplyst, om du bara sitter och tittar på tv.

Belysningen på balkongen behöver kanske inte vara tänd hela dygnet.

Gatubelysningar skulle nog kunna minskas med 25-30 %, så som vi hade det periodvis på 1970- och 1980-talet.

Hyreshus borde kunna temporärt reducera belysningen i trapphus och liknande med uppemot 50 %, utan att fördenskull äventyra säkerheten/tryggheten.

Affärslokaler borde kunna reducera sin belysning med minst 30 % rent generellt borde många kunna reducera sin elförbrukning genom att använda glödlampor som styrs av rörelsesensorer.

Det finns självklart många andra åtgärder som är effektiva, men om vi alla verkligen vill påverka vår elräkning, så gäller det att vi tänker till ordentligt. Vår utveckling går ju inte framåt, om vi bara står och väntar på bidrag för att vi förbrukar onödigt mycket el. Kreativitet kan vara ett ledord som leder oss framåt. Det är ju bl a därför el- och vindkraft tillkommit.

Då vi rör oss ute i stadsmiljön, så ser vi inte så många tecken på, att det råder brist på elenergi i vårt land, eller?

Kilowattjägaren

LÄS OCKSÅ: Högre straff för snatterier!

LÄS OCKSÅ: Makten framför alla vallöften

LÄS OCKSÅ: Stigande hav väntar inte på Stenungsund