Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur mår samhällsvilliga funktioner av konkurrens?

Gagnar konkurrens medborgare och skattebetalare? Den frågan väcks av en före detta apoteksanställd.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Nu är det igen bevisat att konkurrens gör skillnad. Frågan är hur samhällsviktiga funktioner mår av det? Är det till gagn för oss medborgare och skattebetalare? Blev medicinen och bilbesiktningen billigare och så mycket bättre att det var värt besväret? Fyra år efter omregleringen av apoteksmarknaden 2010 började riskkapitalet sälja av sina apoteksinnehav och tjänade stora pengar på försäljningen. Pengar som vi skattebetalare indirekt var med och finansierade. Det fanns ingen vilja som jag ser det, hos något regeringsalternativ att låta bli omregleringen. Dessutom är jag säker på att om staten gett Apoteket AB direktiven Starta fler apotek och förläng öppettiderna där det behövs. Vi hade fixat det. Glöm inte att under många år låg Apoteket i toppen på genomförda kundundersökningar och den största delen av befolkningen ville inte sälja ut till privata marknaden. Detta berodde bland annat på en kompetent personal som med stor empati hade kundens bästa för ögonen. Därtill en stor vilja att vara bäst trots att vi inte var konkurrensutsatta samt en lagerhållning som motsvarade kundernas behov.

Varför gick det som det gick för Skeppet? Troligtvis på grund av en överetablering och en fastighetsägare som inte var villig att minska på affärsytan och därmed den höga lokalhyran. Inte heller till att flytta Apoteket till ett bättre läge när lokalerna till Guldfynd m.fl. försvann genom rivning och allt som blev kvar var en stor och ful betongplatta. Ägaren sa inledningsvis att det skulle göras en ny ingång och att caféer skulle etableras och göra denna delen inbjudande. Av detta blev intet.

Däremot beundrar jag de privata ägarna till Apoteksgruppen och Jullen som klarar av konkurrensen från stora ICA’s Hjärta och Apoteket AB.

Min övertygelse med facit hand på de avregleringar som skett de senaste decennierna är att inget privat ägande skall tjäna på samhällsviktiga funktioner. Bortsett från detta är jag en vän till konkurrens och privat ägande.

Ewa Fors fd apoteksanställd