Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur skapar och finansierar Socialdemokraterna ”billiga hyresrätter”?

”Som brukligt är så blandar Socialdemokraterna åter igen äpplen och päron”, skriver Bo Bertelsen.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Ludwig Andréasson (S) ställer frågan i debattartikeln ”Vad har Moderaterna emot billiga hyresrätter?

Frågan är helt fel ställd, eftersom Andréasson refererar till SVT:s valkompass där frågan ordagrant lyder, ”Kommunen ska finansiera fler billiga hyresrätter?” Som brukligt är så blandar Socialdemokraterna åter igen äpplen och päron.

Kommunen kan aldrig och ska aldrig överhuvudtaget genom skattsedeln finansiera lägenheter, oavsett bostadsform. Det är det kommunala bostadsbolaget ”Tjörns Bostads AB” (TBAB) som äger denna fråga, ingen annan.

Denna fråga kan givetvis drivas i styrelsen för TBAB, men jag har aldrig sett något initiativ från någon socialdemokratisk ledamot någon gång i denna styrelse som aktivt drivit denna fråga. Frågan kan också drivas på av formella ägaren, dvs kommunfullmäktige, men heller inte i denna församling kan jag påminna mig om att någon socialdemokratisk ledamot aktivt någon gång drivit frågan om att TBAB ska bygga ”billiga” hyresrätter, alltså ett skarpt verklighetsförankrat förslag för ägaren att ta ställning till.

Måhända har Ludwig Andréasson och hans partikamrater ett trollspö att tillgå då man anser det som ett mycket bra förslag att ”Kommunen ska bygga och finansiera fler billiga hyresrätter”. Som tidigare nämnts så kan inte kommunen genom skattsedeln finansiera lägenheter, oavsett bostadsform, men frågan är vad Ludwig Andréasson egentligen menar med billiga hyresrätter och hur det ska gå till att bygga billigt? Speciellt med tanke på senaste tidens kraftiga prisuppgång på allt byggmaterial.

Alltså, vad menar Socialdemokraterna egentligen med ”billiga” hyresrätter?

Hur och på vilket sätt bygger man ”billiga” hyresrätter?

Har Socialdemokraterna en ”billig” hyresnivå på nybyggnationer att referera till, dvs vad är realistiskt som en ”billig” hyra per kvadratmeter med tanke på dagens kostnadsläge?

Frågor som säkerligen varken Ludwig Andréasson eller någon annan övrig socialdemokrat kan svara på, utan det blir mest sedvanligt gammalt valfläsk man åter igen försöker tränga på väljarna, utan att egentligen ha en aning om de verkliga kostnaderna och konsekvenser för dessa sk ”billiga” hyresrätter.

Bo Bertelsen (M)