Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyckleri att M proklamerar sig som företrädare för pensionärer

Trots att det moderata samlingspartiet vill sänka skatten för pensionärerna saknar de en trovärdighet i pensionsfrågan, skriver Ludwig Andréasson.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Replik på insändaren Stärk pensionärernas ekonomi genom att sänka skatten.

Det är ett hyckleri att det Moderata samlingspartiet nu går ut och proklamerar sig som företrädare för pensionärer genom att vilja ta bort den orättvisa pensionärskatten. Det var i själva verket den M–ledda regeringen som under regeringsåren 2006–2014 som införde jobbskatteavdragen som i sin tur föranledde den orättvisa pensionärsskatten. Regeringen har sedan den tillträdde försökt att avskaffa den orättvisa skatten och den skulle varit avskaffad 2020 om inte M, KD och genom sin servettbudget genomdrivit det sjätte jobbskatteavdraget. Det är även en sanning med modifikation att den orättvisa pensionärsskatten är kvar eftersom den enbart är kvar för dem pensionärer med inkomst över 17 000 kr i månaden. För dem med en inkomst under 17 000 kr i månaden är den borttagen.

Moderata samlingspartiet kan inte nöja sig med att enbart utreda förslaget om ökade inbetalningar till pensionssystemet och i stället börja agera. Enligt Pensionsmyndighetens egen rapport kan en avgiftshöjning ge mer än 1000 kronor mer i månaden i pension. Genom att höja inbetalningarna till pensionssystemet till 18, 5 procent, som det var tänkt från början, kan pensionerna höjas med 6,6 procent, vilket inte är tillräckligt men en bit på vägen. För att förbättra för äldres ekonomi, måste vi även se bortom pensionerna och titta på andra lösningar såsom fri tandvård, gratis kollektivtrafik och bättre trygghetsförsäkringar för de som arbetat ett helt yrkesliv.

Trots att det moderata samlingspartiet vill sänka skatten för pensionärerna saknar de en trovärdighet i pensionsfrågan. Historiskt sett har det Moderata samlingspartiet sagt nej till höjda folkpensioner (1935), nej till ATP (1959), nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63 års ålder (1973) och säger i dag, inte ja till att öka inbetalningarna till pensionssystemet.

Ludwig Andréasson