Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn gynnas av att gå på förskolor och skolor med färre elever, anser insändaren. Arkivbild
Arkivfoto Bild: Kristina Lindahl

I en mindre skola är känslan av trygghet lättare att uppnå

Hur ska skolorna se ut i framtiden? Skribenten till denna insändare är övertygad om att små skolor är bättre än stora.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Tänk dig att du är sex år. Du har just slutat förskolan och ska nu börja i förskoleklass. Du får skjuts av din pappa första dagen och när du kommer till skolan möts du av en stor byggnad fylld med elever i olika åldrar. De äldsta är vuxna i dina ögon och de ser kanske tuffa och lite läskiga ut.

LÄS MER: Föräldrar ska kunna känna sig trygga med att det finns en omsorg

Tänk dig att du är sju år och du inser att det är på den här skolan du kommer att gå nu, nio år framöver, ända tills du går ut nian. Tänk dig: skolan ligger långt från hemmet, du kommer inte kunna cykla hit själv förrän du är tonåring, om ens då. Två stora skolnav med tusen elever i åldrarna sex till sexton år kan inte vara en bra lösning för Tjörn! Nedan förklarar jag varför och all fakta är hämtad ur forskningsöversikten ”Skolstorlekens påverkan på elevers skolprestationer och sociala situation i skolan” från Linnéuniversitetet 2014.

I en mindre skola, om cirka 300 elever, är känslan av trygghet lättare att uppnå för såväl elever som lärare då det är lättare att skapa personliga relationer både mellan elever och mellan elev och lärare än i en skola med uppemot tusen elever. I en mindre skola är känslan av tillhörighet och delaktighet större vilket ger effekten att lärare, föräldrar och inte minst elever känner ett större engagemang för skolan, vilket i sin tur självklart gynnar inlärningen. I en mindre skola är det dessutom lättare att organisera specialpedagogiska anpassningar och att upptäcka mobbning. I en mindre skola förekommer det mindre skolk och färre avhopp.

LÄS MER: Vad gör Tjörns politiker med barnomsorgen?

Framförallt yngre barn, men även barn i alla åldrar från socioekonomiskt utsatta grupper och barn med utländsk bakgrund gynnas av att gå i en mindre skola framför en större. En mindre skola är inte en enda mindre skola utan det blir såklart fler mindre skolor på olika platser på vår stora vackra ö. Detta innebär att fler elever får nära till sina skolor och kan gå eller cykla själva, vilket ger en enorm frihetskänsla, goda hälsoeffekter och dessutom är bra för miljön.

En mindre skola gynnar skolresultaten och har generellt en bättre undervisningskvalitet, än större skolor. Andelen elever med godkända betyg är högre i en mindre skola än i en stor. Dessutom är det lättare att rekrytera lärare till en mindre skola då lärare föredrar att arbeta på skolor med just ca 300 elever, inte på en skola med 800 elever och uppåt. Att locka behöriga lärare till Tjörn kommer alltså att bli lättare med fler mindre skolor där ett gott socialt klimat låter inlärningen stå i fokus. Det är helt enkelt en mer attraktiv arbetsplats än en alltför stor och opersonlig skola där den kortsiktiga kostnadseffektiviteten är styrande.

Tänk på barnens bästa och tänk på att den skolstruktur ni röstar för ska hålla i minst femtio år, inte bara över nästa budgetperiod. Rösta för fler, mindre skolor! Rösta för elevernas bästa, lärarnas bästa och samhällets bästa!

Tove Dahlberg, mamma i Rönnäng och lärare på komvux