Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inför nationell skolpeng – 29 miljoner mer till skolan i Stenungsunds kommun

Liberalerna vill satsa 16 miljarder mer på skolan under de närmaste åren. Vi är det parti i Riksdagen som satsar mest på skolan. Det skriver Lisbeth Svensson, nr 1 Liberalerna Stenungsund.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Skolan är lösningen på många av Sveriges problem. Alla vinner på en bra skola. Men Sverige upplever en skolkris. Varje år är det 17 000 elever som inte klarar skolan. Var tredje elev tycker grundskolan är stökig. Var fjärde lärare uppger att de har blivit utsatt för hot och våld. Det är en alarmerande utveckling.

Men istället för att fokusera på ordningskrisen i den svenska skolan väljer Socialdemokraterna att ta strid mot föräldrarnas rätt att välja skola. Man lägger förslag som innebär bussning och lottning av elever. Makten över att välja skola flyttas från köksborden till kommunala byråkrater och politiker.

Liberalerna väljer en annan väg. Vi står upp för föräldrarnas rätt att välja, samtidigt som vi inte blundar för att det idag finns friskolor som inte lever upp till vad man kan förvänta sig.

Liberalerna vill satsa 16 miljarder mer på skolan under de närmaste åren. Vi är det parti i Riksdagen som satsar mest på skolan.

Liberalerna går till val på statlig skola. Skolan är en nationell angelägenhet och att det därför borde vara ett nationellt intresse. Det är hög tid att staten tar över ansvaret för skolan och inte minst det fulla ansvaret för skolväsendets finansiering. Liberalerna vill förstatliga skolan redan under nästa mandatperiod.

Liberalerna presenterar nya siffror på vad detta skulle betyda för Stenungsunds kommun. Liberalernas reform innebär fullt utbyggt år 2025 att skolan i Stenungsund tillförs ca 29 Mkr per år. Det innebär en höjning med 8 procent och att ersättningen per elev höjs från 109 000 kr till 117 000 kr/elev.

Det motsvarar ca 24 lärartjänster i kommunen.

1. Ge lärare tydligare befogenheter att agera.

2. Särskilda undervisningsgrupper.

3. Skolböcker. Åtta av tio lärare säger att de inte har möjlighet att köpa in de läromedel som behövs.

Lisbeth Svensson, nr 1 Liberalerna Stenungsund

LÄS OCKSÅ: Västra Orusts Energitjänst: ”Vi river inte upp några avtal”

LÄS OCKSÅ: Hundratals döda makrillar dumpade på badstrand