Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insikten av en radikal omställning är helt nödvändig

Det visas inga tecken på att Tjörns kommun tar klimatfrågorna på allvar, skriver insändaren.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Angående: Medborgardialog om en ny Översiktsplan (ÖP) på Tjörn.

Tjörns kommun ska nu omarbeta översiktsplanen och vill ha en tidig dialog med sina kommuninvånare. Dialogen har börjat genom en så kallad ”Ö-podd”, där kommunalrådet och olika chefer ger sin syn på översiktsplaneringen. Man ställer också frågan: ”Vad är viktigast för framtiden”.

Efter att ha lyssnat på ”Ö-podden” står det helt klart vad som är svaret på den frågan. Det är att se till att kommunens tjänstemän och politiker skaffar sig grundläggande kunskap om hur ett hållbart samhälle skapas samtidigt som Tjörn och världen är på väg in i en klimatkris.

På poddsidan hänvisas läsarna till ytterligare info från Boverket, som i sin tur hänvisar till Naturvårdsverket för ytterligare kunskap kring vad som är viktigt att ta hänsyn till vid översiktsplanering. Detta borde Tjörns kommun själv ta till sig. Bland annat insikten att en radikal omställning med hänsyn till klimatet är helt nödvändig. Av de uttalanden som görs på poddarna framgår att kommunen inte verkar ha fattat vilken tid man lever i.

Tyvärr visas knappast något tecken på att Tjörns kommun tar klimatfrågorna på allvar. I podden ställs inga frågor till de ledande företrädarna på kommunen som kopplar översiktlig planering till utvecklingen av klimatet. I stället basuneras det ut på dialogsidan att ”Det behövs fler Tjörbor i framtiden”. Hela upplägget av översiktsplaneringen andas ambitionen att bli fler.

Tänk om översiktsplanen i stället hade som ambition att skapa ett hållbart Tjörn för de människor som redan bor här och nu. Se till att välfärden fungerar. Att kommunikationer förbättras utan CO2 och luftföroreningar. Föroreningar som drabbar hela vår miljö. Flora, fauna och därmed hela det ekosystem i vilket allt liv har sin förutsättning. Havet och jordarna varifrån vi får vår mat.

Många kommuner i Sverige och världen har med denna kunskap beslutat utlysa klimatnödläge d.v.s. att alla åtgärder i kommunen prövas i förhållande till om/hur dessa bidrar till ytterligare sämre påverkan på klimatet. Enligt vår mening bör detta vara den i särklass tyngsta och viktigaste utgångspunkten för ÖP-arbetet.

I ”Ö-poddarna uttalar kommunala företrädare sådant som ”hållbar utveckling”, ”vara en vägledning fram till 2040”, ”ge en långsiktig balans”, ”tänka nytt och ha mod”. Fraser, som låter vackert, men blir tomma och meningslösa om de inte baseras på kunskap om hur världen ser ut nu.

Klimatgruppen på Tjörn