Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jorden, luften, vattnet och livet hotas! Vi måste göra allt vi kan för att minimera skadorna. Det skriver Miljöpartiet de gröna på Tjörn i ett debattinlägg. Arkivbild Bild: Fredrik Magnusson
Jorden, luften, vattnet och livet hotas! Vi måste göra allt vi kan för att minimera skadorna. Det skriver Miljöpartiet de gröna på Tjörn i ett debattinlägg. Arkivbild Bild: Fredrik Magnusson

IPCC-rapporten handlar om mig, dig och oss

Jorden, luften, vattnet och livet hotas! Vi måste göra allt vi kan för att minimera skadorna. Det skriver Miljöpartiet de gröna på Tjörn i ett debattinlägg.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Den nyss presenterade IPCC-rapporten slår fast att det kort och gott är värre än vi förväntat oss och på några sätt redan försent att rädda delar av ekosystemet.

Vi behöver både anpassa och skydda oss i större utsträckning. Jorden, luften, vattnet och livet hotas! Vi måste göra allt vi kan för att minimera skadorna. Proaktivt arbete är på flera fronter redan försent. Oåterkalleliga klimatskeenden kommer påverka uppåt 3,6 miljarder människor som nu lever under sårbara förhållanden.

Det avskyvärda kriget i Ukraina lär överskugga rapporten och i värsta fall skapar stämningar i världen av nationalism och protektionism som gör global samverkan svårare. Därför är det viktigare än någonsin att vi kommer samman för fred, solidaritet och samarbete över gränserna för att rädda planeten och en framtid för kommande generationer.

Klimatförändringarna är här i full storm. Vi behöver anpassa oss nu och snabba på alla processer tillgängliga och inse att vi inte gör tillräckligt.

Om vi inte tog klimatkrisen på allvar innan, är det dags att ta det på högsta allvar NU. Klimatrapporten handlar om mig, dig och om oss. Inte imorgon eller sen, utan idag. Ofrånkomlig krass fakta.

Men låt kunskapen inte leda till panik eller förlamning – tiden är fortfarande för anpassning, möjligt att begränsa skador och ställa om. Vi vet vad som behöver göras. Vi behöver bara våga och vilja det tillräckligt.

Så låt oss kämpa för en klimatpolitik värd namnet, för tiden är nu för förändring.

Miljöpartiet de gröna på Tjörn