Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Killar skriver bara om killar

Killar skriver bara om killar, även om tjejerna presterar lika bra eller bättre, hävdar insändarskribenten.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Tack Anna Berglund för din krönika om fotboll, tänk så bra den stämmer med sporten på ST-tidningen. Killar skriver bara om killar.

Ett dubbel uppslag om Stenungsunds IF s pojklagsspelare i Gothia Cup, med inte en spaltmillimeter om Vallens IF tjejer F13 som nådde samma framgångar i Gothia cup.

Som ytterligare upplysning så har inget skrivits om tjejerna i Spekeröds Ridklubb som söndag den 24 juli vann SM-Guld i dressyr och som vann finalhoppningen i Stora Räkanhoppet ( ca. 1450 starter). Nej inte en spalt millimeter.

Det är tur att Anna inte skriver för ST-tidningens sport då hade inte denna krönikan publicerats. Killar skriver bara om killar, även om tjejerna presterar lika bra eller bättre.

Det skulle säkert vara en fullträff om ST- tidningens sport fick ett kvinnligt inslag, som värderar tjejernas prestationer.

Jämställd Gubbe

Svar direkt

Tack för insändare!

Med sportjournalistik är det lite grand som att spela fotbollsmatcher: det är lättare att vinna om man inte har någon motståndare.

Med motståndare syftas på att arbetsveckan (oftast) består av 40 timmar och att vi är några få kollegor som delar på ett uppdrag som täcker in fyra kommuner (STO-regionen plus Kungälv). Ibland hinner vi helt enkelt inte hinner med allt. Vallens tjejlag var – tyvärr – ett sådant exempel.

Mycket av vårt arbete består av att efter bästa förmåga försöka hålla koll på allt som händer, men vi är fortsatt beroende av att man faktiskt också hör av sig och berättar för oss – både att man ska vara med på en tävling liksom att man har varit i väg på en tävling. SM i dressyr hade vi helt enkelt ingen information om, varken på förhand eller i efterhand. Och visst hade det varit kul att få berätta om ett SM-guld i dressyr!

Juli månad är en ganska trög månad vad gäller sport – mycket beroende på att fotbollsserierna har uppehåll – men det har ändå funnits åtskilligt att berätta om och då inte minst om kvinnliga damidrottare i STO-regionen.

SHK:s tjejlag spelade i Partille Cup, Natalie Davidsson var uttagen till riksläger i fotboll, Clara Svensdotter seglade i Marstrand (två artiklar), GF Atleticas damgymnaster var framgångsrika i SM, Hedvig Nygren tävlade i mounted games i Frankrike, Karin Jacobson vann silver i dragkamp i World Games i USA, Hanna Thuvik hoppas på en plats i VM i ishockey (två artiklar), Hanna Abrahamsson är ordförande i Henåns IF och sjunger på sin fritid och Orust FC ska spela i RFL som är den högsta serienivån för damer i futsal.

Sportjournalister skriver om aktiva utövare. Ibland är det fråga om kvinnliga idrottare, ibland är det dito manliga. Svårare än så är det inte. Och vi tar tacksamt emot hjälp att berätta mer.

Tony Balogh, sportreporter på ST-tidningen