Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändaren anser att Stenungsunds kommun är på väg att förstöra både Göteborgsvägen, torgets parkering och den befintliga järnvägsstationen. Bild: Arkivbild
Insändaren anser att Stenungsunds kommun är på väg att förstöra både Göteborgsvägen, torgets parkering och den befintliga järnvägsstationen. Bild: Arkivbild

Kommunen kommer förstöra Göteborgsvägen

Låt Göteborgsvägen och Stenungstorg förbli orört. Den uppmaningen har den här insändaren till Stenungsunds kommun.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

På en cykeltur söder in mot Stenungsunds centrum stannar jag precis innan parkeringen på Torget. Jag ser framför mig en bred rak fin väg med rejäla infarter till Torgets parkeringar. På vänstra sidan om vägen en cykel och gångväg med gräs på båda sidor och vackra planteringar. Detta ända fram till trafikljusen och till Snippen. Detta är den bästa genomfart som centrum kan få. Trafiken flyter fint utom när man åker till eller från arbetet. Då tar det längre tid.

Hur kan man vilja förstöra en så väl fungerande och hållbar genomfart?

Alla partier tycks vara överens, även samhällets bästa.?

Jag har haft broschyren som kommunen skickat ut framför mig en längre tid för att försöka förstå nyttan av att placera en byggnad som liknar ett vattentorn mitt på vägen. För att komma upp i höjd med perrongen krävs fyllnadsmassor upp till två meter. Är markerna tåliga för detta eller måste det pålas först? Göteborgsvägen skall först flyttas in på parkeringen. Ett omfattande arbete med anläggande av en rondell där bussarna kommer att få sina in och utfarter samt in och utfarter till södra delen av parkeringen. Den norra är mera konstig. Eftersom parkeringen ligger på den gamla sjöviken kanske det behöver förstärkas där med. Cykel- och gångvägar skall också anläggas genom området. När man ser hur det är planerat så är det bara en tät komprimerad anläggning med hittills många frågetecken.

Jag tror att det är en idé om att Stenungsunds kommun vill anlägga ett pampigt resecentrum som man kan visa upp för grannkommunerna.

Om man nu har problem med nuvarande plats bara 300 meter norrut så blir inte den nya platsen trafikmässigt bättre än den gamla.

Med inköp av Stationshuset följer mera mark och med lite fantasi skulle det kunna bli en bättre plats.

Stationshuset, är väl värt att ha kulturvärde, är välbyggt och skulle lätt kunna byggas om invändigt till ett trevligt väntrum för resenärer. Plats för servering och personal skulle lätt ordnas. Mera parkering skulle man kunna ordna, Man kan till exempel bygga ett valv ovan den befintliga parkeringen i norr? När bekymren blir stora så byggs det såna lösningar. När det nu inte finns något intresse för Kullen så skulle detta bli en mycket enklare lösning och man skulle kunna sola sig i hur man använde sunt förnuft och har en vacker kulturhistorisk byggnad som Stenungsunds Resecentrum. Alla spår och perronger finns redan. Sunt förnuft är en mycket värdefull tillgång. Det borde vara ett ämne i utbildningen av våra kommande regenter.

Slutkläm: Stenungsunds kommun kommer att förstöra både Göteborgsvägen, torgets parkering och den befintliga järnvägsstationen. Hur mycket kommer detta att kosta?

Kanske någon kan tycka som jag. Det är ju så många som har överklagat kanske det finns någon stark kraft som kan stoppa detta.

Jag har skrivit många gånger om detta och syftet har varit att så många som möjligt får veta vad som händer. Om jag ska skriva om detta någon mer gång så hoppas jag att jag kan tacka motståndarna för att Torg och Göteborgsväg förblir orört .

Arne Mårtensson