Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om klimatet fortsätter att förvärras kommer vi bland annat få brist på dricksvatten. Det skriver Omställning Tjörn som uppmanar kommunen att utlysa nödläge för klimatet. Bild: Erika Olofsson
Om klimatet fortsätter att förvärras kommer vi bland annat få brist på dricksvatten. Det skriver Omställning Tjörn som uppmanar kommunen att utlysa nödläge för klimatet. Bild: Erika Olofsson

Kommunen: utlys nödläge för klimatet!

Omställning Tjörn betonar just hur viktigt det är med omställningen i samhället och tycker att kommunen ska utföra nödläge för klimatet.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Dags att hantera klimatkrisen som den kris den faktiskt är. Dags för kommunen att utlysa klimatnödläge!

Tjörnborna har i alla tider varit bra på att hitta kreativa lösningar för att hitta nya vägar ut ur kriser. Vi har mycket att lära från tidigare generationer, men det betyder inte att vi behöver gå tillbaka till stenåldern. Istället behöver vi lyfta blicken framåt och se till att skapa ett trivsamt öliv för oss själva och för nästa generation.

Det finns flera goda exempel på välmående ösamhällen som sedan länge påbörjat sin klimatomställning. Ett föregångsexempel är danska ön Samsö som varit självförsörjande på förnybar energi i över 10 år. Mycket av Samsös turism bygger på naturupplevelser och lokalt producerade råvaror, varav kultur- och naturvård är av stor vikt. Nästa långsiktiga mål för Samsø är att ön ska vara helt fossilfri år 2030.

Precis som MP skriver i sin artikel vill även vi uppmana alla politiker – oavsett färg – att medverka i framtidsvisionen om ett omställt Tjörn. Ett första steg är att erkänna klimatkrisen, behandla den som den kris den faktiskt är och utlysa klimatnödläge. Därefter kan vi sätta upp konkreta mål.

Enligt IPCC kommer extremväder bli allt vanligare, och nyckfullt väder försvårar mänsklighetens möjlighet att både bo, få tillgång till dricksvatten och odla mat. Och alla kommer att drabbas. Klimatkris känner dessvärre inte av några landsgränser, även om vi i Sverige än så länge är något förskonade med vårt nordliga läge. Bohuslän kommer enligt klimatforskare att bli varmare och blötare, och är ett av riskområdena för både översvämning och jordskred. Inga tillräckligt stora satsningar för att förhindra och möta ett förändrat klimat har satts i verket på Tjörn.

Alla behövs i omställningen. Politiker -låt oss höra: Vad är planen? Och tidsplanen? Ambitiösa mål räcker inte, handfasta åtgärder krävs för att nå dem också. Så: Hur ser de kraftfulla åtgärderna ut för att sänka utsläppen ytterligare – och i enlighet med IPCCS rapport?

Omställning Tjörn (en partipolitisk obunden förening vars syfte är stödja och verka för ett klimatomställt Tjörn)