Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturen en outnyttjad resurs

Kultur stimulerar inlärning och prestationsförmågan. Framför allt har kultur stor betydelse för inlärning hos barn, menar insändaren.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Att skapa attraktiva platser blir allt viktigare för en orts överlevnad där spelar kulturen en aktiv roll. Under de senaste decennierna har kulturen beskrivits som en outnyttjad resurs för ekonomisk tillväxt och lokal utveckling. Det har skapat uppkomsten av en ny ekonomi som beskrivs som en upplevelse - eller kreativ ekonomi, både internationellt, nationellt och lokalt som det finns otaliga exempel på.

Genom att arbeta systematiskt mot samma mål med stimulerande åtgärder inom forskning, utbildning, näringsliv och kulturliv ökar möjligheterna för tillväxt och utveckling inom upplevelseindustrin.

I dagsläget arbetar allt för många aktörer på olika håll, trevande var och en för sig isolerade på sin ö. Inte så konstigt kan man tänka vi bor ju på ett antal öar. Det behöver dock inte vara så. Vi kan bygga nätverk som tar vara på alla synergieffekter, förverkliganden och idéer som annars bara flyter omkring utan att vi tar på dom.

För kultur skapar jobb. Nästan fem procent i Sverige arbetar med kultur och fler kan det bli. I Europa omsätter kultur och den kreativa sektorn 7000 miljarder kr. Det är mer än dubbelt så mycket som bilindustrin.

Kultur lockar besökare som spenderar pengar.

Kultur är en viktig orsak till att människor reser och skapar stora ekonomiska effekter inom kulturnäringarna sjävklart men också resebolag, transport, shopping, hotell och restauranger. Kulturen står sig även bra i ekonomisk nedgång.

Kultur skapar attraktivitet. Ökad inflyttning, ökat antal besökare, är drivande för den ekonomiska utvecklingen och får en större betydelse för samhällsutvecklingen i stort och smått.

Kulturen får oss att må bra genom att kulturen utvecklar och stimulerar oss. Särskilt tydligt blir det när man studerar sambandet inom rehabilitering.

Kulturaktiviteter kan motverka och förebygga ohälsa genom att erbjuda: insikter, delaktighet, och inflytande i samhället samt stimulera och ta vara på och utveckla sin kapacitet, skaffa kunskap, lära sig av erfarenheter, och bilda sig en egen uppfattning.

Kultur stimulerar inlärning och prestationsförmågan. Framför allt har kultur stor betydelse för inlärning hos barn. Kulturaktiviteter stimulerar språkutveckling, underlättar genom estetiska läroprocesser, är ett stöd för förskolan och skolornas arbete genom att tillföra kompetens och ett kreativt arbetssätt.

Barnen blir helt enkelt smartare.

Det vill vi väl ha, alltså smartare än oss för att klara de utmaningar vi har ställt dom inför.

Frank Holvik (C)