Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lika barn med olika kunskaper

Vi tog för givet att Gert Kjellberg visste att Ryssland är ett kapitalistiskt land, vars utveckling och styrelse påverkas av superkapitalister, oligarker. Det skriver Erni och Ola Friholt i en avslutningsreplik i debatten.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Mycket tar vi alla för givet, och det kan ibland ställa till det. Vi tog för givet att Gert Kjellberg visste att Ryssland är ett kapitalistiskt land, vars utveckling och styrelse påverkas av superkapitalister, oligarker.

Utvecklingen till kapitalistisk marknadsekonomi ombesörjdes av marknadsekonomer från USA med hjälp av professor Anders Åslund från Sverige. Omställningen blev en hästkur för ryska folket, med företagsnedläggningar, arbetslöshet, svält, manligt superi och folkminskning ner till 145 miljoner. Fram till början av 2000-talet.

Den som rätade upp Ryssland var Putin, som med hjälp av säkerhetstjänsten tog tillbaka basindustrierna, arresterade de värsta oligarkerna och finansierade statens löner till lärare, läkare, sköterskor, socialarbetare, pensionärer m fl. Liksom i Sverige är flertalet superkapitalister kvar. Och som i Kina kontrolleras de av statsledningen. Det är uppenbart att omvälvningarna i Ryssland krävde, och kräver, hårda nypor.

Samtidigt flyttade Nato fram sina offensiva vapen hundra mil till Rysslands gränser, trots avgivna löften att stanna vid Tysklands gräns. Detta ses som ett starkt hot av Ryssland, som begärt förhandling om ömsesidig säkerhet. Detta avslås av Nato, som vill införliva Ukraina.

Missiler därifrån skulle sakna varningstid. Detta är upphovet till det beklagansvärda kriget. Sammanhangen är komplicerade, men krig uttrycker det sämsta hos människan.. Krig är till sin natur blodigt och brutalt. Över 50 miljoner är på flykt i världen. Vi har hyst flyktingar i 30 år.

Gert åberopar Västeuropas och USAs öppenhet och frihet. Detta har aldrig avhållit dessa makter från att anfalla länder som har naturresurser de vill ha. USA har fört över 200 krig sedan sin begynnelse som slavägarnation och folkutrotare. Sedan 1945 har USA över 80 gånger olagligt bytt regering i mer än 40 länder. Tala om folks rätt att själva bestämma!

Vi pläderar verkligen inte för något lands rätt att bestämma över andra länder. Däremot talar vi för varje lands lika rätt till säkerhet i enlighet med den europeiska säkerhetsordningen och FN-stadgans krav på fredlig konfliktlösning. Vi förvånas över dina kunskapsluckor, Gert. Läs på! Nöj dig inte med dagspress och TV.

Erni och Ola Friholt