Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Listar reformer för en snabb och rättvis omställning av samhället

Det är svårt att förstå Miljöpartiets politik utifrån en traditionell höger- och vänsterskala. Så skriver Miljöpartiet i en replik.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Replik på insändarna ”Klimatet har alltid varit kaotiskt och Hotet mot Miljön är MP”

Det är svårt att förstå Miljöpartiets politik utifrån en traditionell höger- och vänsterskala. Andra partier bygger sin politik utifrån frågeställningen om hur vi ska fördela produktionsöverskottet i vår ekonomi. En ekonomi som ständigt eftersträvar en tillväxt.

Miljöpartiet bygger dock på en annan bas. Vi tänker att den fria marknaden behöver finnas inom de ramar som naturen/ekologin skapar och fördelas solidariskt. Våra resurser måste fördelas jämnt över världen, där alla har samma förutsättningar till liv. Detta innebär att nuvarande ekonomiska och sociala strukturer behöver ändras. Ett faktum som vi vet skrämmer. Förändringar tenderar att göra det men vad har vi för val?

I Miljöpartiets klimatfärdplan listar vi åtskilliga reformer för en snabb och rättvis omställning av samhället. Fokus ligger på att minska växthusgasutsläppen och öka inbindningen av kol. Vår klimatpolitik är utformad för att samtidigt uppnå och inte motverka andra miljömål. Av dessa reformer anser vi att följande tio förslag är absolut viktigast.

1. Ta fram en nationell koldioxidbudget för Sverige.

2. Inför en solnedgångslag för alla fossila verksamheter, i syfte att helt fasa ut kol, olja och fossilgas 2030.

3. Sätt ett mål för kraftigt minskade utsläpp från konsumtion.

4. Bygg ut järnvägen i hela landet.

5. Minska flygets klimatpåverkan.

6. Fasa ut nyförsäljning av bensin- och dieseldrivna bilar till 2025.

7. Genomför en kraftfull energieffektivisering.

8. Bygg ut den förnybara energiproduktionen genom att bland annat stimulera utbyggnaden av havsbaserad vindkraft och produktion av el och värme från solenergi.

9. Genomför naturbaserade klimatlösningar i skogen, i jordbrukslandskapet och i hav och sjöar för att minska utsläpp, binda tillbaka kol och öka den biologiska mångfalden.

10. Massiv satsning för utbildning och fortbildning för att möta behovet av kompetensförsörjning inom industrin och påskynda en omställning av arbetsmarknaden.

Miljöpartiet i Tjörn

LÄS OCKSÅ: Hotet mot Miljön är MP

LÄS OCKSÅ: Klimatet har alltid varit kaotiskt