Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lokala koldioxidbudgetar är en viktig nyckel för att nå klimatmålen

Miljöpartiet på Tjörn och Stenungsund skriver ett gemensamt debattinlägg efter det globala klimattoppmötet tidigare i november.

Detta är en insändare. Åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren, kommentera den eller skriva en egen? Använd detta formulär eller mejla till [email protected]

Det stora globala klimattoppmötet i Glasgow avslutades för ett par veckor sedan. Världens längder har åter igen försökt mötas i gemensamma ambitioner att jobba mot klimatförändringarna. Redan 2018 beslutade EU att en koldioxidbudget ska bli en del av EU-ramverket för att nå Parisavtalet, det avtal som slår fast att utsläpp av växthusgaser ska begränsas för att så att temperaturhöjningarna globalt ska hålla sig under två grader, och allra helst begränsas till 1,5 grad.

Forskare vid Uppsala universitet har använt en modell utvecklad vid Tyndall Centre i Manchester för att bryta ner den globala koldioxidbudgeten till nationell nivå, utifrån historiska utsläppsnivåer och ekonomiska förutsättningar. Enligt denna modell tar Sveriges koldioxidbudget slut om bara fem år. Utsläppen skulle således behöva minska med 17 procent per år för att hålla budget. Här måste kommunerna vara en del i det gemensamma arbetet, och göra egna utsläppsbudgetar, med syfte tydliggöra de utmaningar som även en kommun står inför när det handlar om att bidra till Sveriges totala arbete.

Inom Västra Götalandsregionen finns en styrgrupp som kallas “Miljö och Samhällsplanering”, där politiker från alla VG:s kommuner är representerade. Denna styrgrupp har inför verksamhetsåret 2022 valt att lägga extra fokus på 4 st. områden, varav ett är ökad klimatomställning. Västra Götalandsregionen vill således att kommunerna tar ett ökat ansvar och växlar upp sitt engagemang, kopplat till olika klimatmål. Koldioxidbudget är ett sådant mål.

Idag minskar de fossila utsläppen på flera håll, men långt ifrån tillräckligt, och i en av tre kommuner i Sverige går utvecklingen rent av åt fel håll. Tyvärr står det också klart att om vi misslyckas så kommer kostnaden bli enorm i framtiden. Vi hoppas nu att våra kommuner hörsammar regionens ambition och planerar för ökat engagemang från och med 2022.

Miljöpartiet Tjörn

Miljöpartiet Stenungsund